Αποζημίωση για το 100% της παραγωγής που έμεινε επάνω στα κλίματα ζητούν οι καλλιεργητές της ειδικής ποικιλίας σταφυλιών «crimson», στην Χάλκη ένα από τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου.
«Η φετινή χρονιά ήταν όψιμη, λόγω των παγετών του Μαρτίου και του καύσωνα του Αυγούστου, το καλοκαίρι μας πήγε πίσω», σημειώνει ο Δημήτρης Κοκκινούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού επιτραπέζιου σταφυλιού, με έδρα τη Χάλκη. Ακολούθησε ένα δεκαήμερο βροχοπτώσεων και τα σταφύλια σκίστηκαν. Το σταφύλι που δεν τρυγήθηκε, δεν είναι εμπορεύσιμο και η καταστροφή που έχει σημειωθεί, είναι ολοκληρωτική.
60 αγρότες, που καλλιεργούν περίπου 2.000 στρέμματα στην Θεσσαλία, βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, καθώς η φετινή σοδειά χάθηκε, τονίζει ο κ. Κοκκινούλης.
Το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων επιτραπέζιων σταφυλιών crimson, οδεύει προς την Βρετανία και την Βόρειο Ευρώπη. Η καλύτερη ποιότητα πληρώνεται με 90 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και καταλήγει στις 6 λίρες Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη υψηλότερα στην Σκανδιναβία.
Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν τρυγήσει γύρω στο 30%, αλλά οι περισσότεροι δεν πρόλαβαν.
Οι έμποροι ενημέρωσαν τους καλλιεργητές ότι αδυνατούν να παραλάβουν προϊόν σε τέτοια κακή κατάσταση, γιατί δεν αντέχει να ταξιδέψει.
Εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τον κ. Κοκκινούλη, δεν υπάρχουν. «Δεν είναι νόμιμο να κάνουμε ένα επιτραπέζιο σταφύλι απόσταξη και επιπλέον το κόστος απόσταξης είναι στα 15 λεπτά και δεν αφήνει κάποιο κέρδος». Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πάνε τα σταφύλια για ξύδι, με 10 λεπτά/κιλό και θα αποδώσουν γύρω στα 150 ευρώ/στρέμμα.
Οι αγρότες άλλοτε έχουν σύμμαχο τον καιρό και άλλοτε αντίπαλο. Αυτό είναι γνωστό τα τελευταία 7.000 χρόνια από την έναρξη της καλλιέργειας της γης.
Ανάλογες ζημίες λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν υποστεί οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά στην Γερμανία οι καλλιέργειες σιτηρών καταστράφηκαν σε μεγάλο ποσοστό από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση αγροτών (DBV). Οι ζημίες στον αγροτικό τομέα υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι αμπελουργικές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημίες ύψους 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνεταιρισμοί αμπελουργών έχουν επιπλέον ζημίες 50 εκατ. ευρώ. Η ομοσπονδιακή υπουργός γεωργίας Julia Klöckner, απευθύνθηκε στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν πόρους από τον δεύτερο πυλώνα για την αγροτική ανάπτυξη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει πρώτα να ποσοτικοποιήσουν και να τεκμηριώσουν την ζημιά. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή διαδικασία.[1] Προς το παρόν οι αγρότες απευθύνονται στην τράπεζα Rentenbank, από όπου μπορούν να λάβουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 0,01 % . Οι δόσεις του δανείου έχουν διάρκεια τεσσάρων, έξι ή δέκα ετών. Για το δεκαετές δάνειο μπορεί να επιλεγεί σταθερό επιτόκιο πέντε ή δέκα ετών.[2]
[1] Landwirte in Flutgebieten: Klöckner will Betriebe schneller entlasten, Johanna Michel,2-8-21, https://www.agrarheute.com/politik/landwirte-flutgebieten-kloeckner-will-betriebe-schneller-entlasten-583964?content_hub=583535
[2] Hochwasser: Fast 300 Millionen Euro Schaden in der Landwirtschaft, Norbert Lehmann, 04.08.2021, https://www.agrarheute.com/management/finanzen/hochwasser-fast-300-millionen-euro-schaden-landwirtschaft-584075
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος