Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Η οριστικοποίηση των συνόρων λύνει κάθε αμφιβολία, γιατί καθιερώνει κυριαρχία – Σωστά δεν απαντάμε στον Ερντογάν (audio)

«Η Τουρκία από τον περσινό Ιούλιο, έθεσε για πρώτη φορά ένα ζήτημα της αμφισβήτησης των νησιών η οποία προκύπτει απ’ το ότι η Ελλάδα δεν τηρεί το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης το οποίο για τους Τούρκους θεωρείται ότι είναι η αίρεση για την επιβεβαίωση της κυριαρχίας των νησιών όπως αυτή υιοθετήθηκε και επιβεβαιώθηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Στοχεύουν στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας, στην  εξουδετέρωση τρόπον τινά της κυριαρχίας των νησιών», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας.

“Αυτό που κάνει η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτό που έχει και γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπου υπάρχει σύνορο με την έννοια του συνόρου με την οποία οριστικοποιούνται συγκεκριμέρνα εδάφη που και σε ποιον ανήκουν. Στόχος μιας τέτοιας συνθήκης είναι πετύχουν σταθερότητα και οριστικότητα”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως όταν καθιερώσεις ένα όριο, αυτό λειτουργεί ανεξαρτήτως της Συνθήκης και δεν εξαρτάται από τη Συνθήκη. “Ακόμα και η ίδια η Συνθήκη να πάψει να υπάρξει, ισχύει το όριο. Άρα η οριστικοποίηση των συνόρων λύνει κάθε αμφιβολία γιατί καθιερώνει αυτό που λέμε κυριαρχία, σε ποιον ανήκει κάθε τμήμα του εδάφους, είτε είναι νησιά, είτε ηπειρωτικά εδάφη”, εξήγησε ο ίδιος. Διευκρίνισε, δε, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε ένα όριο 3 ναυτικών μιλίων μέσα στο οποίο οτιδήποτε υπάρχει – νησιά, βραχονησίδες κτλ- ανήκει στην Τουρκία εκτός από τα ονοματιζόμενα νησιά. Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία, καθώς και η Δωδεκάνησος η οποία ανήκε τότε στην Ιταλία. “Άρα το όριο των 3 ναυτικών μιλίων ας το θεωρήσουμε ως ένα νοητό όριο ανάμεσα στις δυο χώρες, γιατί καθορίζει κυριαρχία”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η αποστρατιωτικοποίηση είναι σε ισχύ, η Ελλάδα την παραβιάζει, αλλά επειδή ήταν και είναι όρος για την κυριαρχία των νησιών, άρα η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί ότι αν θέλει την αποστρατιωτικοποίηση δεν θα έχει την κυριαρχία. «Άρα για να είμαστε όλοι καλά θα πρέπει να διατηρηθεί η αποστρατιωτικοποίηση. Και πάνω σε αυτό προσθέτει ότι η παρουσία στρατού στα νησιά απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτό το λέει για να περιλάβει και τη Δωδεκάνησο, για την οποία δεν έχει λόγο να επικαλείται την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επειδή δεν συμμετείχε στη συνθήκη ειρήνης του 1947 στο Παρίσι», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών και κατ’ επέκταση να αμφισβητηθούν και οι όποιες διεκδικήσεις παράγουν τα νησιά αυτά στις θαλάσσιες ζώνες», κάτι το οποίο είναι «το μείζον για την Τουρκία».

Επιπλέον, ο κ. Λιάκουρας παρέθεσε αναλυτικά τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε η Αθήνα στον ΟΗΕ, όπως –μεταξύ άλλων – ότι η Τουρκία παραιτήθηκε παντός τίτλου επί των νησιών αυτών, ενώ «από το 1964 μέχρι το 2021, η Τουρκία κάθε φορά που ήγειρε θέμα αποστρατιωτικοποίησης ποτέ δεν είπε ότι εξ αυτού του λόγου αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών, που σημαίνει ότι είχαμε μια σταθερή συναίνεση ότι δεν επηρεάζεται η κυριαρχία από την παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης». Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα επιμένει ότι το καθεστώς αποστρατιωκοποίησης των νησιών ήταν κάτι το προσωρινό μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη κάτι που συνέβη το 1930, επισημαίνοντας ότι Λήμνος και Σαμοθράκη έπαψαν να θεωρούνται αποστρατικοποιημένα νησιά γιατί καταργήθηκε η αποστρατικοποίηση των Στενών.

«Δημιουργεί μια κατάσταση ο Ερντογάν μέσα από μια ρητορεία στην οποία σωστό είναι να μην απαντάμε. Να μην μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι, διότι για εμάς η συνομιλία με τον Ερντογάν δεν είναι να αντιπαρατιθέμεθα και να πετάμε βολές ο ένας στον άλλον. Στόχος της Ελλάδας είναι έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό για να λύνεται απευθείας όποιο πρόβλημα υπάρχει», εκτιμά ο κ. Λιάκουρας, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται στο πλαίσιο των δικών του εκλογών και στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. «Είναι και οι εσωτερικές ανάγκες, αλλά θέλει να δείξει παντού και προς τη Δύση και προς τη Ρωσία ότι όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος, αλλά μπορεί να δημιουργήσει όποτε θέλει ένταση και όποτε θέλει ήπιες καταστάσεις. Να δείξει ότι δημιουργεί πάντοτε τους κανόνες του παιχνιδιού, είτε για την ανατολική Μεσόγειο, είτε για το Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος