Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Ο Πούτιν ήξερε ότι δεν θα έβρισκε πουθενά εμπόδιο γιατί τα πάντα περνάνε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (audio)

Τα εγκλήματα που έχει στην δικαιοδοσία του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι τέσσερα, το έγκλημα της επίθεσης, έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα της γενοκτονίας. «Αυτή την στιγμή στην Ουκρανία διαπράττονται δύο εγκλήματα, το έγκλημα της επίθεσης και το έγκλημα του πολέμου. «Το έγκλημα της επίθεσης υπάρχει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, έχει όλα τα χαρακτηριστικά γιατί προσβάλλει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, προκαλεί βομβαρδισμούς, έχει σκοπό να αποσπάσει τμήμα της Ουκρανίας μετά από όλη αυτή την επίθεση και αυτό το έγκλημα περιγράφεται επακριβώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.

Ο κ. Λιάκουρας διευκρίνισε ότι η ποινική ευθύνη αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα που είτε σχεδιάζουν είτε αποφασίζουν είτε εκτελούν. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ιδρυθεί με Συνθήκη, εξήγησε ο καθηγητής, άρα αποκτά δικαιοδοσία μόνο για εκείνα τα κράτη τα οποία έχουν επικυρώσει την Συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε.

«Το δεύτερο ζητούμενο είναι ότι για το έγκλημα της επίθεσης, προκειμένου ο εισαγγελέας να επιληφθεί μιας τέτοιας υπόθεσης και να αρχίσει την έρευνα για να εξετάσει πιθανά εγκλήματα που διαπράττονται από συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, στην περίπτωση της επίθεσης περιλαμβάνεται κυρίως ο αρχηγός του κράτους και τα ανώτατα στελέχη που έχουν σχεδιάσει, οργανώσει και ετοιμάσει αυτή την επίθεση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που να λέει ότι αυτή η κατάσταση συνιστά επίθεση. Ή διαφορετικά θα πρέπει να παραπέμψει την υπόθεση αυτή να εξεταστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το Συμβούλιο Ασφαλείας ανεξαρτήτως του αν συμμετέχουν σε αυτό κράτη που δεν είναι μέρος του καταστατικού του Ποινικού Δικαστηρίου. Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει και παραπέμψει την υπόθεση προς εξέταση από τον εισαγγελέα, θα ολοκληρωθεί η εξέταση και θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά των όποιων εκκρεμεί η κατηγορία» ανέφερε ο κ. Λιάκουρας. Αυτά όσο αφορά το έγκλημα της επίθεσης.

Σε σχέση με τα εγκλήματα του πολέμου, παρότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν καταστεί μέρη της Σύμβασης για την ίδρυση του Δικαστηρίου, ωστόσο λέει καθαρά η ίδια η Σύμβαση ότι εφόσον ένα κράτος καταθέσει μία δήλωση με την οποία αποδέχεται να εξεταστούν εγκλήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί μέσα στην επικράτειά τους, τότε γεννιέται αμέσως δικαιοδοσία και μπορεί να επιληφθεί ο εισαγγελέας, σημείωσε ο κ. Λιάκουρας. «Με βάση αυτή την δήλωση βρίσκουμε τον εισαγγελέα να είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την διαδικασία για να εξετάσει αν πράγματι έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου. Όμως όπως λέει το ίδιο καταστατικό, μπορούν και τα κράτη που έχουν αποδεχτεί την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να ζητήσουν την εμπλοκή του εισαγγελέα για να εξετάσει αν πράγματι έχουν τελεστεί εγκλήματα από συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα. Έτσι έχει βρεθεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα δηλαδή να έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα να εξετάσει αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Μαριούπολη, εκεί όπου υπάρχει ελληνογενές στοιχείο» υπογράμμισε.

«Ο εισαγγελέας σωστά έχει πράξει και έχει ξεκινήσει όλη αυτή την έρευνα που βρίσκεται στο προανακριτικό στάδιο, που μπορεί να κρατήσει χρόνια, γιατί χρειάζεται όχι μόνο να χρησιμοποιήσει ντοκουμέντα που μπορεί να είναι δορυφορικές λήψεις, βίντεο, οτιδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και ανακρίσεις με συγκεκριμένα άτομα που έχουν εμπλοκή. Επίσης θα πρέπει να δικαστεί με φυσική παρουσία ο κάθε ένας που έχει διαπράξει το έγκλημα, δεν υπάρχει η δυνατότητα ερημοδικίας. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης και μετά θα πρέπει να περιμένουν καρτερικά πότε θα πέσει ο εγκληματίας στην φάκα, που είναι τα 123 κράτη, μέρη στο καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έχουν την δυνατότητα όταν ο κατηγορούμενος επισκεφτεί την χώρα να ενεργοποιήσει το ένταλμα σύλληψης» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, προσέθεσε, ότι υπάρχει και μια άλλη λογική που λέει ότι μπορούν τα κράτη στον ποινικό τους κώδικα να έχουν προβλέψει να δικάζουν και τα εγκλήματα που στρέφονται κατά της ανθρωπότητας, όχι όπως το λέει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά γενικά τέτοια εγκλήματα που δημιουργούν την λεγόμενη οικουμενική δικαιοδοσία, όπως στην περίπτωση του Πινοσέτ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που πραγματικά διοικεί τα πάντα, γιατί και το έγκλημα της επίθεσης πρέπει να περάσει από την δική του προηγουμένως επικύρωση, για να προχωρήσει η ποινική δίωξη και επίσης στην περίπτωση του ad hoc ποινικού δικαστηρίου πάλι παίζει σπουδαίο ρόλο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτά όλα έλαβε σοβαρά υπόψη ο Πούτιν και η ομάδα του που σχεδίασε όλη την επίθεση κατά της Ουκρανίας, γιατί ξέρει πως ό,τι και να κάνει δεν θα βρει πουθενά εμπόδιο γιατί το μοναδικό εμπόδιο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας» τόνισε τέλος ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος