Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ (video)

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες Σκοπιανοί κρατώντας σημαίες και τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητούν νέες εκλογές και διαμαρτύρονται για την στάση των Βρυξελλών να αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής.

Μετά τα πρωτοφανή βίαια επεισόδια της Πέμπτης στο Κοινοβούλιο, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 ανθρώπων, που προκάλεσε η εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι ως Προέδρου της Βουλής, η ανησυχία για τις εξελίξεις στα Σκόπια είναι έντονη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ήδη οι προσπάθειες του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έπεσαν στο κενό, αφού θετικά ανταποκρίθηκε μόνο ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αρχηγός του απερχόμενου κυβερνόντος κόμματος.

Ο αρχηγός Ζόραν Ζάεφ και βουλευτές του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με εμφανή τα σημάδια από τον ξυλοδαρμό που δέχθηκαν κατηγόρησαν τον Ιβάνοφ ως συνένοχο των αιματηρών επεισοδίων.

Από τη Μάλτα, όπου βρισκόταν, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποφσκι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. “Η μόνη λύση είναι ο διάλογος και αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πολιτική κρίση, η οποία φέρει σοβαρούς κινδύνους, καθώς η ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντική χώρα για την σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να διαλέξουμε την οδό του διαλόγου”.

Και ενώ οι αντιδράσεις για τον Τζαφέρι συνεχίζονται, το κυβερνητικό κενό στα Σκόπια παραμένει, καθώς ο πρόεδρος Ιβάνοφ έχει αρνηθεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στον Ζάεφ, ο οποίος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και αλβανικών κομμάτων.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

Σχετική είδηση:ΠΓΔΜ:Πολιτική αβεβαιότητα και εύθραυστη ηρεμία – Συνάντηση Κοτζιά -Πόποσκι (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος