Τη φιλόδοξη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πράσινο Υδρογόνο Η2 παρουσίασε στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου «Hydrogen Europe», που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Όπως ανέφερε, για την περίοδο 2020-2024, ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ είναι «να εγκατασταθούν 6 GW ηλεκτρολυτών Η2 για να παράξουμε 1 εκατ. τόνους Ανανεώσιμων πηγών H2, ενώ για την περίοδο 2025-30, ο στόχος είναι να εγκαταστήσουμε 40 GW ηλεκτρολυτών H2 για να παράξουμε 10 εκ τόνους Πράσινο υδρογόνο».
Αναφερόμενη στην απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι στο πλαίσιο της συμπληρωματικότητας, «το Υδρογόνο αποτελεί μέρος της λύσης για την περιοχή, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί την ασημένια σφαίρα για την μετάβαση στη δυτική Μακεδονία».
Υπογράμμισε ότι μπορεί να έχουμε «χαμηλού άνθρακα υδρογόνο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μετάβασης και θα προέρχεται από ΦΑ», κάτι που -όπως επισήμανε- αναφέρεται και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου «Hydrogen Europe» Γιώργος Χατζημαρκάκης, τόνισε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε την “ πράσινη επανάσταση” του Υδρογόνου ως πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «το Υδρογόνο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα Ενεργειακά Ανεξάρτητη χώρα».
Ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι «η μετάβαση αποτελεί μονόδρομο και για τη χώρα μας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να γίνει με όρους ενεργειακής δημοκρατίας».
Εκ μέρους του κόμματος των Πρασίνων, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε, «η ΕΕ σε καμία περίπτωση να μην χρηματοδοτήσει έργα ΦΑ που μπορεί να συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με στερεά καύσιμα» ακόμη και εάν «η χρήση τους συνδέονται με τις Τηλεθερμάνσεις πόλεων της δυτικής Μακεδονίας».
Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Κωσταντίνος Συνολάκης, αναφερόμενος στο Υδρογόνο και τις χρήσεις του προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατάσσει το υδρογόνο στις ΑΠΕ», κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο.
Η πρώην ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά δήλωσε, από την πλευρά της, πως «η χρήση του Υδρογόνου στις μεταφορές και τη ναυτιλία είναι καθοριστικής σημασίας» και υπογράμμισε ότι ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός και «στην απανθρακοποίηση κρίσιμων τομέων της Ελληνικής Βιομηχανίας».
Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης περιέγραψε το σχέδιο της Περιφέρειας για τη χρήση υδρογόνου στη δυτική Μακεδονία ως αντίδοτο στην απολιγνιτοποίηση καθώς και τις εμβληματικές επενδύσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια, όπως «την παραγωγή υδρογόνου από τη λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών της περιοχής» καθώς και «την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας με την πιλοτική λειτουργία του πρώτου πράσινου κτιρίου της Περιφέρειας από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».
Σύμφωνα με τους οργανωτές τον Μάιο θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων με θέματα όπως:
– Ελλάδα και Υδρογόνο- σύνδεσμος για το μέλλον.
– Δυτική Μακεδονία- η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη.
– TAP και East-Med- Δύο έργα για περισσότερο Υδρογόνο στην Ευρώπη.
– Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία- στον δρόμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος