Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αφορμή το lockdown έθεσε την έρευνα με αντικείμενο διάφορες κοινωνικοοικονομικές πτυχές της πανδημίας σε πρώτο πλάνο. Mε στόχο να παραμείνει ζωντανός ένας από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το πανεπιστήμιο πέρα από τη διδασκαλία, μεταπτυχιακοί φοιτητές σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συμπεριφορικής Μηχανικής πραγματοποίησαν έρευνες για τη συμπεριφορά πολιτών, θεσμών αλλά και κρατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μία από τις έρευνες, η οποία μάλιστα απέσπασε βραβείο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο είδαν το φαγητό οι έγκλειστοι της πρώτης καραντίνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 38% των πολιτών είχε μεγαλύτερη ενημέρωση για το φαγητό και προτιμούσε το φρέσκο φαγητό, το 20% θεωρούσε πιο σημαντικό να τρώει στο τραπέζι ή την τραπεζαρία του σπιτιού του και μειώθηκαν κατά το ήμισυ όσοι επέμεναν να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση.
Όπως εξήγησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο πρύτανης Στυλιανός Κατρανίδης, οι έρευνες του ΠΑΜΑΚ απλώθηκαν και σε άλλους τομείς σχετικούς με τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αξιών εν μέσω πανδημίας, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θέματα κοινωνικής συμπερίληψης ή κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, ακόμη και τις ιδέες φόβου και συνωμοσίας που διακινούνται στην πανδημία. Μάλιστα τα αποτελέσματα μίας από τις έρευνες που αφορά τη συμπεριφορά των κρατών μέσα στην πανδημία έδειξε ότι μικρά κράτη όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στα δύσκολα και περίπλοκα ζητούμενα της παρούσας υγειονομικής κρίσης.
Τέλος, ο κ. Κατρανίδης επισήμανε ότι η δραστηριότητα του ΠΑΜΑΚ υπογραμμίζει το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα υπήρξε ενεργός σύμβουλος της πολιτείας στην αντιμετώπιση της κρίσης από την οποία ακόμη δοκιμαζόμαστε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος