Podcast: Crosby, Stills, Nash, Young και Mitchel φεύγουν από το Spotify για τα “ψεκασμένα” μηνύματα

Ποιο είναι το κοινό σημείο που συνδέει πλέον τους παγκόσμιους θρύλους – “γερόλυκους” της folk – rock μουσικής, Crosby, Stills, Nash & Young, με την ιέρεια της ροκ Joni Mitchel και με νεότερους καλλιτέχνες όπως ο κιθαρίστας Lofgren; Όλοι αυτοί «σήκωσαν κεφάλι», έκαναν την «επανάστασή τους» και απέσυραν τη μουσική τους από την σουηδική πλατφόρμα Spotify, διαμαρτυρόμενοι για τα podcast που μεταδίδει με αντιεμβολιαστικά μηνύματα και fake news για την πανδημία. Για αυτό το πολύ μεγάλο θέμα που προκαλεί αναταράξεις στη μουσική βιομηχανία, συνομίλησαν ο Θανάσης Γεωργακόπουλος με τον εμβληματικό μουσικό παραγωγό Γιάννη Πετρίδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις».

Για τους μη μυημένους, να υπενθυμίσουμε ότι στο Spotify, όπως και σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, με την καινούργια τεχνολογία του διαδικτύου, μπορεί πλέον κάποιος να μπει – όπως θα πήγαινε παλαιότερα σε ένα κατάστημα για να αγοράσει έναν δίσκο – και με μια μηνιαία συνδρομή να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια τραγούδια για να τα ακούσει.

Το πρόβλημα ξεκίνησε, όταν το Spotify έκανε μια «στροφή» το 2020, μεταδίδοντας και podcast, για τα οποία δεν πληρώνει πνευματικά δικαιώματα όπως με τα τραγούδια, αλλά μια εφάπαξ αμοιβή. Τότε, λοιπόν, έκανε συμφωνία με τον  δημοφιλή παρουσιαστή στην Αμερική Joe Rogan, έναν «αντισυστημικό» αρνητή, ο οποίος έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων κάνει podcast κατά των εμβολίων, μεταδίδει fake news για την πανδημία, προτείνει εναλλακτικές θεραπείες κτλ.

Αμέσως συντάχθηκε ένα κείμενο διαμαρτυρίας με υπογραφές γιατρών και επιστημόνων και έπειτα οι τραγουδιστές άρχισαν να αποσύρουν τα τραγούδια τους από την πλατφόρμα και άρχισε να θεριεύει ένα κίνημα στα social media. Επειδή ο Rogan συμφώνησε να πάρει 100 εκατομμύρια δολάρια για τα «ψεκασμένα» podcast, οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες – που έχουν δώσει τη ζωή τους για τη μουσική, και έχουν γράψει αριστουργήματα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές – είχαν μια σωστή αντίδραση απέναντι σε έναν «τύπο», ο οποίος προβάλει τέτοιες απόψεις και παρασύρει εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια λογική αντίδραση για την υπέρογκη αμοιβή του αρνητή παρουσιαστή, την ώρα που οι καλλιτέχνες παίρνουν ψίχουλα από τη διανομή της μουσικής. Γιατί δηλαδή ο ποδοσφαιριστής να πληρώνεται και να μην πληρώνεται ο μουσικός;

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που γράφουν τραγούδια πρέπει να αμείβονται. Ο συνθέτης και ο στιχουργός δεν έχουν άλλο τρόπο να κερδίσουν χρήματα, πέρα από τους τραγουδιστές που μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τις συναυλίες και τις εμφανίσεις.

Τον χορό των αντιδράσεων από τους «γερόλυκους» της ροκ άνοιξε ο David Crosby, ο οποίος είπε ότι θα αποσύρει τα τραγούδια του, όσα μπορεί να ελέγξει ο ίδιος, «γιατί μας δίνουν “ψίχουλα”, ενώ κερδίζουν δισεκατομμύρια το Spotify, οι σπόνσορες και οι εταιρείες δίσκων». Είναι ένα καμπανάκι για την εταιρία ότι δεν μπορεί να δίνει εκατομμύρια για να γίνονται τέτοια podcast και σε αυτούς θα δίνουν πολύ λίγα.

Ένα κομμάτι της αντίδρασης έχει να κάνει με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και το άλλο αφορά στις αμοιβές των καλλιτεχνών με δεδομένη την εισβολή την κυριαρχία του διαδικτύου στη διάδοση της μουσικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 4 χρόνια όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες (Bruce Springsteen, Bob Dylan, οι διάδοχοι του David Bowie) πουλούν τα δικαιώματα των τραγουδιών σε εταιρείες. Αυτή είναι η περιουσία τους, η προίκα τους, αυτή θα άφηναν στα παιδιά τους. Βλέπουν λοιπόν ότι αυτή η προίκα χάνεται. Προτιμούν λοιπόν να πάρουν κάποια χρήματα για να αφήσουν κάτι στους δικούς τους ανθρώπους.

Το κλίμα για τη μετοχή της εταιρείας Spotify δεν είναι καλό, υπάρχει και ένα κίνημα απόσυρσης συνδρομητών από την πλατφόρμα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει περιορισμούς για τη μετάδοση fake news για την πανδημία, ενώ ο ίδιος ο Rogan, δεσμεύτηκε ότι θα είναι πιο ισορροπημένα τα μηνύματα.

Επιπλέον, ο Γιάννης Πετρίδης εκτιμά ότι μπορεί, με κάποιο τρόπο, να καταλαγιάσει το συγκεκριμένο κύμα αντιδράσεων, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το χώρο τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. «Φανταστείτε ότι αυτό γίνεται στην Αμερική με τόσους συνδρομητές. Σκέφτεστε τους Έλληνες συνθέτες και τους Έλληνες δημιουργούς; Και για αυτό βλέπουμε την αναμπουμπούλα που γίνεται και στη χώρα μας. και έχουν δίκιο. Δεν έχουν έσοδα, δεν έχουν πώς να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Και επειδή, πάντως, μιλάμε για τη χώρα μας, βλέπουμε ότι θρύλοι της ροκ αντέδρασαν όχι μόνο για το θέμα των εσόδων τους, αλλά και στη βάση της πίστης στην επιστήμη και στον εμβολιασμό. Κάτι που δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι καλλιτέχνες κρατάνε μια «απόσταση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος