Podcast: Ρελάνς από το Teams της Microsoft στο “meta” του Marc Zuckerberg

Μετά το Facebook που στοχεύει να μας φέρει πολλά βήματα πιο κοντά στην εικονική πραγματικότητα, στην “meta” εποχή του, ένας ακόμη τεχνολογικός κολοσσός, η Microsoft έρχεται να κάνει ρελάνς με ένα δικό της meta. Ποιο θα είναι αυτό; Δεν είναι άλλο από το λογισμικό του Teams, που χρησιμοποιείται από την πανδημία και ύστερα ως πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, κατά κόρον από εταιρείες, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.

Για τους λίγους που δεν ξέρουν το Teams, είναι ένα λογισμικό παρόμοιο με το Zoom. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα το εξελίξει στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας. «Δεν θα μπαίνει ο χρήστης με κάμερα αλλά με ένα avatar, που μπορεί να το διαμορφώσει όπως θέλει. Αυτό το avatar σταδιακά μπορεί να μιλάει με την φωνή του χρήστη, να κινεί τα χείλη του, να έχει εκφράσεις. Θα μπορεί έτσι να κάνει παρουσιάσεις powerpoint και πολλά άλλα προσώπου. Εμείς μπορούμε να είμαστε στο σπίτι μας με την πιτζάμα και το avatar να είναι καλοφτιαγμένο, καλοντυμένο σε έναν εικονικό χώρο. Αν πάμε ακόμα παραπέρα και φοράμε μια κάσκα, μπορούμε να είμαστε και οι ίδιοι και να χειριζόμαστε στην εικονική πραγματικότητα τα avatar μας».

Ένα τέτοιο μέλλον μπορεί να προκαλεί δέος, ακόμα και φόβο σε πολλούς, έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να λύσει τα χέρια νέων γονιών, παιδιών που δεν μπορούν να πάνε σχολείο για διάφορους λόγους, να εξυπηρετήσει εργαζόμενους σε απόσταση.

«Ξεκινήσαμε να μιλάμε για την τηλεεργασία 20 χρόνια πριν και μας φαινόταν αδιανόητο. Ήρθε όμως η μέρα που δεν μπορούσαμε να πάμε στην εργασία μας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία, για να δουλεύουμε εξ αποστάσεως, να κάνουμε την ζωή μας πιο όμορφη. Να δουλεύεις για παράδειγμα κάποιες μέρες από την εξοχή», είπε η κ. Καϊμάκη.

Από την άλλη, οι κίνδυνοι για τη περιθωριοποίηση των ανθρώπων από τις «μηχανές» δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν δύο σενάρια για τις «μηχανές». Σύμφωνα με το πρώτο, θα λειτουργούν επιβοηθητικά κάνοντας την ζωή μας καλύτερη και το άλλο σενάριο που θέλει τις μηχανές να αντικαθιστούν τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ανεργία. Μεταξύ των δύο σεναρίων αυτών, υπάρχει και η πραγματικότητα, όπου όπως δείχνουν να πηγαίνουν τα πράγματα θα πραγματωθούν και τα δύο σενάρια ταυτόχρονα, εκτιμά η Βάλια Καϊμάκη. «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι το χάσμα μεταξύ αυτών που η τεχνολογία είναι επιβοηθητική για αυτούς και των ανθρώπων που η τεχνολογία θα τους υποκαταστήσει. Εκεί χρειάζονται πολιτικές και η Ε.Ε. πρέπει να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος