Υπερβολικές οι αναφορές για τις μωβ μέδουσες δηλώνει καθησυχαστικά ο Θοδωρής Tσιμπίδης, διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας “αρχιπέλαγος”. «Όσα λέγονται και γράφονται δεν βοηθούν στην ορθή ενημέρωση του κοινού».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο προκληθείς πανικός και ο φόβος εξυπηρετεί και άλλες καταστάσεις», με ότι αυτό σημαίνει.
Στους Λειψούς όπου βρίσκεται ο κ. Tσιμπίδης βρίσκονται πανεπιστημιακοί από τις ΗΠΑ, και όπως λέει επιστήμονες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ελλάδα για να μελετήσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την κατανόηση του είναι το έλλειμμα παιδείας σύμφωνα με τον κ. Tσιμπίδη. «Γιατί “Τα περί ζώων” του Αριστοτέλη δεν διδάσκονται στα σχολεία;» διερωτάται. Όλα είναι θέμα άγνοιας.
Οι μέδουσες υπήρχαν ανέκαθεν στις ελληνικές θάλασσες, τονίζει ο κ. Tσιμπίδης. Η αναπαραγωγή τους ακολουθεί τον φυσιολογικό κύκλο, αλλά η αύξηση του πληθυσμού τους οφείλεται στην μείωση των θηρευτών τους, αφ’ ενός με την υπεραλίευση, αφ’ ετέρου με την θανάτωση ειδών, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, από ασυνείδητους. Έχουμε εξαντλήσει τα αποθέματα ψαριών που κρατούσαν την ισορροπία των ειδών.
Όσον αφορά τους καρχαρίες, ο κ. Tσιμπίδης σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη και ουδείς εκ των 340 θανάτων, που σημειώθηκαν πέρυσι στην θάλασσα δεν οφείλεται σε μέδουσες ή καρχαρίες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ισορροπία του θαλάσσιου κόσμου. Ως θηρευτής είναι ο καθαριστής των βυθών από ψάρια με γενετικά προβλήματα, και η εξολόθρευση του θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αλιείας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος