ΠτΔ: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο λίκνο και κοιτίδα μας (video)

«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η άφιξη του Προκόπη Παυλόπουλου, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, έγινε με κωδωνοκρουσίες.

Το Πατριαρχείο είναι από τους μεγάλους φάρους της χριστιανοσύνης

Στην αίθουσα του Θρόνου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.
Το Πατριαρχείο είναι από τους μεγάλους φάρους της χριστιανοσύνης, τόνισε ο Π. Παυλόπουλος. «Ζούμε πραγματικά όλο αυτόν τον αγώνα που έχετε κάνει. Όχι απλώς τον συμμεριζόμαστε, εμπνεόμαστε από αυτόν. Και θέλω να σας τονίσω ότι εμείς θεωρούμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο και η τουρκική ηγεσία μπορεί και πρέπει να το αντιμετωπίζει για το συμφέρον της Τουρκίας- ότι η παρουσία του Πατριαρχείου, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που μπορεί να έχει η Τουρκία με τη Δύση και την Ευρώπη.
Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι και οι καιροί θα το αποδείξουν και η Τουρκία θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει όλη την πνευματική του δραστηριότητα και όλα εκείνα τα οποία υπολείπονται να γίνουν, Παναγιότατε, ιδίως σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό έργο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Μιλάω, κατά κύριο λόγο, για τη Συνθήκη της Χάλκης. Επαναλαμβάνω, όμως, γιατί αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, ότι για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το Πατριαρχείο είναι η κορυφή εκείνη από την οποία η Ορθοδοξία μπορεί διαχρονικά να εκπέμπει όλα τα μηνύματα και όλο το πνεύμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται η χριστιανοσύνη».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε τον Π. Παυλόπουλο και υπενθύμισε τη συνάντηση που είχαν στην έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου στο γεύμα που παρέθεσε τότε, τονίζοντας ότι μίλησε «σχεδόν θεολογικά από την καρδιά του», και συνέχισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο: «Όλα αυτά δημιουργούν γύρω από το πρόσωπό σας μια πάρα πολύ ωραία εικόνα και ένα πολύ καλό όνομα. Βάζετε τη σφραγίδα σας ανεξίτηλη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος. Είμεθα υπερήφανοι γι’ αυτό…
Η πόλη μας, η ιστορική και μοναδική, έχει σήμερα την τιμή να υποδέχεται την κορυφή της Ελλάδος και συγχρόνως ένα ευσεβές μέλος της Εκκλησίας.
Ευχαριστούμε για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας, για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εδώ μικράς ομογενείας. Σας είμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα ο Θεός να σας στηρίζει να σας φωτίζει, να σας καθοδηγεί, στο καλό και το καλύτερο εκάστοτε, επ’ αγαθώ της Ελλάδος και των Ελλήνων, εις τους οποίους εν τω προσώπω σας αποστέλλω την ευχήν και την ευλογίαν της μητρός εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην προσκύνηματική του επίσκεψη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά την αναχώρηση του Προέδρου ήχησαν και πάλι οι καμπάνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο Π. Παυλόπουλος μετέβη στη σύνοδο ηγετών χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, όπου απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετική είδηση: Συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος