Σ. Ρούσσος στο Πρώτο: Παλιά υπόθεση ο αναθεωρητισμός των Τούρκων στο Αιγαίο – Θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα (audio)

«Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι μια παλιά υπόθεση, ξεκίνησε από τις δεκαετίες του ’70 και του ‘80 και συνεχίζεται και σήμερα βάζοντας όλο και περισσότερα ζητήματα, δεν μένει στα παλιά περιμένοντας να τα επιλύσει. Στο παλαιό που ήταν η υφαλοκρηπίδα ή ο εναέριος χώρος, έβαλε το ζήτημα των γκρίζων ζωνών και των βραχονησίδων. Τώρα θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης και βάζει ερωτηματικά ακόμα και για την κυριαρχία ορισμένων νησιών», τόνισε ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνώς Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

Παραδέχθηκε ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει ψύχραιμα και με βάση τις πάγιες θέσεις μας για το Αιγαίο και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, αλλά εκτίμησε ότι η Αθήνα κρατά μια παθητική στάση. «Σε όλο αυτό το ρευστό σκηνικό, το μόνο που κάνει η Ελλάδα είναι να ακολουθεί τις οδηγίες των ΗΠΑ ή άλλων συμμάχων, χωρίς να έχει δική της στρατηγική και δικό της σχέδιο. Αυτό είναι παθητική κίνηση. Ακόμα και όταν στέλνεις όπλα και οτιδήποτε άλλο στην Ουκρανία ή συλλαμβάνεις ιρανικά πλοία, όταν το κάνεις αυτό με οδηγία των ΗΠΑ, δεν είναι ενεργητική πολιτική, αλλά παθητική. Απλώς περιμένεις τις οδηγίες και αναλόγως πράττεις», υποστήριξε.

«Σε αυτό το ρευστό σκηνικό η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει επεξεργαστεί μια πιο σύνθετη στρατηγική, με πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα, σε ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και αλλού. Θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερο χαρακτήρα πρωτοβουλιών προς το εξωτερικό και όχι να αναμένουμε τις οδηγίες των Αμερικανών ή των Γερμανών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν θα έχουμε κάποιο «θερμό επεισόδιο» το επόμενο διάστημα, ο κ. Ρούσσος αντέτεινε ότι κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. «Αλλά η Τουρκία πολλές φορές δεν εξαπολύει απειλές κενές περιεχομένου και αυτό με φοβίζει. Όσο περισσότερες γίνονται οι δηλώσεις, χτίζεται μια κατάσταση όπου είναι πολύ πιθανό και ένα θερμό επεισόδιο. Δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο ή τι έκταση θα έχει. Σε μια τέτοια φάση οι Τούρκοι συνήθως δεν μένουν στα λόγια όταν συνεχίζουν να χτίζουν μια κατάσταση όξυνσης»,  εκτίμησε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν πιστεύει ότι πολλά πράγματα οι τουρκικές κυβερνήσεις τα κάνουν για «εσωτερική κατανάλωση». «Προφανώς το εσωτερικό παιχνίδι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο τι κάνουν, αλλά οι κινήσεις τους εντάσσονται μέσα σε μια συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Ρωσία, σε οποιονδήποτε. Δεν θεωρώ ότι είναι απλά μια αντίδραση του Ερντογάν ως προς την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου του ενόψει εκλογών. Τον βοηθάει εκλογικά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Βρίσκεται σε μια συνολικότερη στρατηγική του αντίληψη, θεωρεί ότι σε μια κατάσταση ρευστότητας είναι μια καλή ευκαιρία για να θέσει τις αξιώσεις του και κάποιες από αυτές να τις πραγματοποιήσει», εξήγησε ο ίδιος.

Επισήμανε ότι η Τουρκία είναι για πολλούς λόγους μεγάλης χρησιμότητας για πολλούς από τους συμμάχους μας. «Υπάρχουν χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όπως η Ολλανδία, οι οποίες βλέπουν την Τουρκία ακριβώς ως μια σημαντική διαμεσολαβητική δύναμη και για αυτό δεν την πιέζουν καθόλου στο ζήτημα των κυρώσεων. Βλέπουμε την Τουρκία να παίζει ρόλους στις εξαγωγές των Ουκρανικών σιτηρών και αυτό την αναβαθμίζει σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί υπάρχουν πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας που αναμένουν αυτά τα σιτηρά», διευκρίνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος