Σ. Σέρμπος στο Πρώτο: Θα περίμενε κανείς μια “κρυστάλλινη” τοποθέτηση από το Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά (audio)

«Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη, θα πάμε σε μια απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες κυρίως γιατί διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι ότι αυτό έχει ένα μεγάλο τίμημα για την ασφάλεια» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος σχετικά με την χθεσινή απόφαση των 27 ηγετών για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο κ. Σέρμπος εστιάζει το πρόβλημα είναι στον αρκετά φιλόδοξο στόχο για απεξάρτηση μέχρι τα τέλη του χρόνου, παρομοιάζοντάς το με ένα εκκρεμές το οποίο απότομα το μετακινείται από την μια πλευρά στην άλλη. «Στην κρίση του 2014 που είχαν πέσει οι μάσκες όσο αφορά τα σενάρια που θα έπρεπε να έχουμε επεξεργαστεί ως Ευρωπαίοι, όχι μόνο διατηρήθηκε ο ίδιος βαθμός εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλά αντιθέτως αυξήθηκε κιόλας. Αν προσφέρει μια ευκαιρία όλο αυτό, μια καταστροφή, ένας πόλεμος, είναι σε πιο βαθμό θα μπορούσες να αναθερμάνεις συνολικά την συζήτηση και να συντονίσεις τις πολιτικές σου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με περισσότερο θαρραλέες πανευρωπαϊκές λύσεις για να ευθυγραμμίσεις τους διαθέσιμους πόρους που εξακολουθείς να έχεις με τα συμφέροντα της ενωμένης Ευρώπης αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος ο καθένας να κοιτάξει το δικό του κράτος και αυτό πολύ περισσότερο ευνοεί χώρες που επένδυσαν μεταξύ άλλων στο «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών» συμπλήρωσε ο κ. Σέρμπος.

Κληθείς να σχολιάσει την γερμανική στάση απέναντι στα ελληνοτουρκικά και πιο συγκεκριμένα την χθεσινή δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της χώρας που κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο «να τα βρουν», ο κ. Σέρμπος σημείωσε «όταν πολύ ανοιχτά (σ.σ. στην Τουρκία) μιλάνε για κυριαρχία υπό όρους μεγάλων ελληνικών νησιών όσο αφορά την αποστρατιωτικοποίηση, το οποίο οι Τούρκοι το έβαλαν στο τραπέζι το 1964 αλλά το 2021 αποφάσισαν να το συνδέσουν με την κυριαρχία τους, εκεί περιμένεις μια απολύτως κρυστάλλινη τοποθέτηση που κουμπώνει και στο ποιο είναι το διακύβευμα σήμερα, που είναι αν ως Ευρωπαίοι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους θεμελιώδεις κανόνες του παιχνιδιού γύρω από τους οποίους γεφυρώνουμε τις όποιες διαφορές μας και ποια είναι τα αποδεκτά όρια άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Η Γερμανία είναι μια χώρα που μέχρι τώρα προτεραιοποίησε τα επιχειρηματικά της συμφέροντα όσο αφορά τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έναντι της ασφάλειας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος