Σ. Σέρμπος: Τα ελληνοτουρκικά ευκαιρία για την Ελλάδα να διεθνοποιήσει το ζήτημα (video)

Στις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι», ο Σωτήρης Σέρμπος αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς τα νησιά ήταν μία σημαντική αλλαγή πίστας, μας προετοίμασε βέβαια με τις δύο επιστολές που είχαν κατατεθεί το 2021. Αν υπάρχει ένα ερωτηματικό, είναι γιατί τώρα και γιατί όλη αυτή η ένταση. Με βάση την καθημερινότητα του μέσου Τούρκου, έχει μία λογική να εργαλειοποιηθεί εκ νέου ο εθνικισμός, κάτι που ενώνει μία κατά λοιπά, που τοξικά διχασμένη κοινωνία και απέναντι σε εκλογές ιστορικές, κρίσιμες, ενδεχομένως και επιβίωσης. Η Ελλάδα προσφέρεται για πολλούς λόγους γιατί το αφήγημα μας παρουσιάζει σαν το κακομαθημένο παιδί ο πολιορκητικός κριός της Δύσης και των Αμερικανών για να κυκλώσουμε την Τουρκία.

Στο γιατί τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θεωρεί ο Ερντογάν, ότι του προσφέρει μία σειρά από ευκαιρίες για να διεκδικήσει κέρδη και οφέλη. Βάζει και τα ελληνοτουρκικά γιατί η διεκδίκηση απτών ανταλλαγμάτων από τους Αμερικανούς, δεν έχει πάει καλά, άρα χτυπώντας την Ελλάδα ρητορικά, στέλνει και τα μηνύματα στην Ουάσινγκτον.

Οι αναθεωρητισμοί δεν καταδικάζονται από όλους το ίδιο, από όπου και αν προέρχονται, ειδικά όταν μιλάμε για τον πυρήνα ενός εθνικού κράτους, την εθνική του κυριαρχία.

Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα για διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώσεις εταίρων και συμμάχων μας που δε γνωρίζουν πολλά για τα ελληνοτουρκικά, σε βάθος. Να κουμπώσει η “μικρή” εικόνα των ελληνοτουρκικών με τη μεγάλη εικόνα του ρωσικού αναθεωρητισμού, του πολέμου και ποιο είναι το διακύβευμα την επόμενη μέρα, απέναντι σε όσους θέλουν να αλλάξουν θεμελιώδεις κανόνες του παιχνιδιού και μέχρι που, γιατί έχουμε κάποια ανησυχητικά σημάδια και από σχετικές έρευνες γνώμης στην Τουρκία, είναι τα αποδεκτά όρια για να ασκεί μία χώρα εξωτερική πολιτική.

Θα έχει ενδιαφέρον αν η Γερμανία που έχει κάνει μεγάλη στροφή απέναντι στη Ρωσία, αν προχωρήσει και σε μία στροφή, όχι ρητορική, πως παρατηρούσε τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στην περίπτωση που προκριθεί για την Ελλάδα, ένα τέτοιο σενάριο κλιμάκωσης της έντασης, γιατί προετοιμάζεται για πολλά σενάρια, αλλά και ο ίδιος δε νομίζω να έχει καταλήξει κάπου, η ανησυχία μας είναι ότι όταν έχεις απέναντι ένα τόσο πιεστικό εκλογικό σώμα με τόσο πιεστική καθημερινότητα, και ο εθνικισμός και οι εργαλειοποιήσεις και ο σουλτάνος που θα δώσουμε το όνομα στο τέταρτο γεωτρύπανο, έχουν κάποια όρια.

Άρα αν θέλει όντως να προχωρήσει, θα πρέπει να το κάνει με κάτι πιο αναβαθμισμένο από το 2020 για να έχει και κάποιο αποτύπωμα εκλογικό. Είναι ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής για την Τουρκία και εδώ είναι το ανησυχητικό με τα ψυχογραφήματα τέτοιων ηγετών, υπάρχει ένας βαθμός από υπεροψία έως αλαζονεία του ιδίου, άρα μπορεί να συναντηθεί και το ανορθολογικό με το τυχαίο, ειδικά σε όλα αυτά γεωπολιτικά που συμβαίνουν.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι ένα πρώτο crash test για το που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τουρκία, γιατί βλέπετε ακόμα και το συναλλακτικό που παίζει με τη Δύση, το δούναι και λαβείν, έχει φτάσει στα όριά του.

Δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητο από την τουρκική προεδρία, μία αναβάθμιση της Ελλάδας περιφερειακά, προκειμένου και οι Αμερικανοί να τηρούν τις ισορροπίες, κυρίως μέσω Αλεξανδρούπολης, αυτό είναι ένα ψαλίδισμα με το πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται το ρόλο της με όρους περιφερειακού τοποτηρητή. Θεωρεί ότι τώρα που ανακατεύεται η τράπουλα, είμαι διατεθειμένη, να απειλήσω, να παίξω όλα τα σενάρια, ακόμα και να δημιουργήσω μία ένταση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος