Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι πλέον γεγονός μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία 284 ψήφων. Η δήλωση των κυβερνήσεων της χώρας από το 1995 και μετά πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό αποκτά πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα και στέλνει σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία.
Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ένα ταμπού που στοίχειωνε την ελληνική εξωτερική πολιτική από την δεκαετία του ’70 όταν και ξεκίνησε η συζήτηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια έσπασε.
Και μάλιστα η μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα συνέπεσε με μια εξαιρετική στιγμή για τα παγκόσμια δεδομένα, την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο που η χώρα προσδοκά ότι θα αποκαταστήσει μια ισορροπία και στην περιοχή μας. Άλλωστε, σε πρώτη πάντα ανάγνωση, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν χάνει έναν καλό φίλο, θαυμαστή και προστάτη στην Ουάσιγκτον.
Η Τετάρτη δύναται να χαρακτηριστεί ιστορική ημέρα δεδομένου ότι η χώρα υλοποιεί την πρώτη επέκταση των χωρικών υδάτων της κάτι που όλες οι κυβερνήσεις από το 1995 μέχρι σήμερα ανέφερε λέγοντας ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα της.
Με την σημερινή εξέλιξη μετά τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπρου με το Ισραηλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο , μετά την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία , την Συμφωνία με την Ιταλία , την συμφωνία με τα Τίρανα για παραπομπή στην Χαγη και φυσικά την επέκτασή των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δημιουργείται μια κρίσιμη διπλωματική μάζα στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας.
Και αναδεικνύει τη στάση της που σε αντίθεση με ολες τις χώρες της περιοχής αρνείται να αποδεχθεί ως βάση συζήτησης το Δίκαιο της θάλασσας που, ασχέτως αν το έχει υπογράψει , ως συμβατικό πλέον δίκαιο είναι και δεσμευτικό για όλες τις χώρες .
Σαφές είναι και το μήνυμα που εστάλη απο τη Βουλή ώς προς το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που επαναλαμβάνονται την Δευτέρα. Βέβαια η Τουρκία δείχνει ότι αρνείται να αποδεχθεί ότι η διάθεση για διάλογο και αναζήτηση λύσεων δεν σημαίνει ότι θα έχει την ευκαιρία να αλλοιώσει την φυσιογνωμία της διαδικασίας αυτής και να την μετατρέψει σε εφ ολης της ύλης διάλογο επι των τουρκικών διεκδικήσεων.
Συνεχίζει μάλιστα να πετροβολάει ελπίζοντας ότι θα παίξει το blame game πριν αρχίσει καν η συζήτηση. Εν τούτοις οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς, όπως και το τι σημαίνει διερευνητικές επαφές.
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο
Την απόφαση να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το δίκαιο της θάλασσας και η σύμβαση του Montego Bay, για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους, έλαβε η Ελλάδα την Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά». Εξασφάλισε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο πέλαγος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική την σημερινή ημέρα διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. Εμφατικά εξάλλου επισημαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι η βάση για τη διεύρυνση του κλίματος εθνικής ομοψυχίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ζητούν αυτό να είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης πορείας για την πλήρη άσκηση αυτού του δικαιώματος παντού στην ελληνική επικράτεια, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό δικαίωμα και οπουδήποτε. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει, απάντησε η κυβέρνηση.
Το άρθρο 4 υπερψηφίστηκε μεν αλλά δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία αντίστοιχη με την αρχή του νομοσχεδίου. Στην ψηφοφορία το άρθρο 4 έλαβε 180 ψήφους «υπέρ», 119 ψήφους «κατά» και 1 «παρών». Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει σε αλιευτικά σκάφη χωρών της ΕΕ να αλιεύουν μέσα στα χωρικά της ύδατα που πλέον γίνονται 12 ναυτικά μίλια. Το ζήτημα αυτό θα εξειδικευτεί στο εσωτερικό δίκαιο, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν λοιπόν ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων και να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος