Σοβαρές ευθύνες στον Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ από το πόρισμα Σίλκοτ (video)

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Βρετανία, το πόρισμα της επιτροπής έρευνας της υπό τον σερ Τζον Σίλκοτ, για την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ το 2003.

Σύμφωνα με το πόρισμα η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο δεν είχε την απαραίτητη βάση για να στηριχτεί νομικά, ενώ και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς αυτή την κατεύθυνση αυτή χαρακτηρίζεται υπερβολική.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την υποτιθέμενη κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ, τα οποία ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αμερικανική εισβολή, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν από προβληματικά έως ελλιπή, αν και δεν αμφισβητήθηκαν.

Ο σερ Τζον Σίλκοτ, δηλώνει ότι το 2002 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν, ενώ το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ δεν είχε προβλεφθεί.

Η επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες και στον Τόνι Μπλερ για την παρουσίαση που έκανε το 2002 στο κοινοβούλιο για την υποτιθέμενη κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τονίζοντας ότι έγινε με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα», ενώ όπως σημειώνει «η ακριβής βάση επί της οποίας ο κ. Μπλερ έλαβε την απόφαση δεν είναι σαφής».

Σύμφωνα με τον σερ Τζον Σίλκοτ, το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση και σίγουρα πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό

«Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, ενώ όπως σημείωσε τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα».

Ως προς τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα κατέληξε ότι ήταν επίσης ακατάλληλα και περιορισμένα.

Η αποκαλυπτική έκθεση της επιτροπής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ωστόσο παρά τις σφοδρές επικρίσεις, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα παραδέχτηκε ότι η αξιολόγηση των πληροφοριών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

«Έλαβα αυτήν την απόφαση διότι πίστευα ότι ήταν το σωστό βάσει των πληροφοριών που είχα στην κατοχή μου και των απειλών που είχα αντιληφθεί ότι υφίστανται», υπογράμμισε ο Μπλερ, δικαιολογώντας την απόφασή του

Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι «ασφαλέστερος».

Συγγενείς μερικών από τους βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την έκθεση για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

Το Reuters σημειώνει πάντως πως η έκθεση δεν αναφέρει ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα απογοητεύσει τους πολλούς επικριτές του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ.

«Δεν πιστεύω ότι στη Βουλή αυτή θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι υπάρχουν τέλεια σχέδια … που μπορούν να λύνουν στο διηνεκές αυτά τα προβλήματα», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τα λάθη που έγιναν.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η σχέση της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

«Δεν πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάντα δίκιο σε όλα, αλλά πιστεύω πως η σύμπραξή μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλειά μας», δήλωσε ο Κάμερον.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε πως η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς η έκθεση έδειξε πως η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο χωρίς ικανοποιητική νομική βάση και χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό.

Ο Κόρμπιν, βετεράνος υποστηρικτής αντιπολεμικών εκστρατειών που είχε αντιταχθεί τότε στην εισβολή, χαρακτήρισε την εισβολή ως μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα και τάχθηκε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής που να βασίζεται στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και στην εξουσία των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ1 και ΑΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις:
Βρετανία: Πόρισμα για τον πόλεμο του Ιράκ καταπέλτης για Μπλερ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος