Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Προχωρούμε με τη θεραπευτική στρατηγική, έχουμε τώρα 5 εγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα, αναμένουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα την απόφαση για το χάπι της Pfizer, και μέσα στον Φεβρουάριο το θεραπευτικό σχήμα της Merk»,τόνισε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
«Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά μέσα υπό ανάπτυξη, και ακολουθούμε την ίδια στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ, όπως και για τα εμβόλια. Έχουμε δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο των 10 των πιο υποσχόμενων θεραπευτικών σχημάτων, ώστε να μπορούν να καλύπτουν και διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων που να αντιμετωπίζουν διαφορετικά στάδια σοβαρότητας της νόσου», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο εμβολιασμός και τα εμβόλια είναι η πρώτη γραμμή». Αλλά επειδή «ακόμη και με τον εμβολιασμό οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν και να χρειάζονται θεραπεία στο νοσοκομεία ή στο σπίτι, εξασφαλίζουμε παράλληλα ότι αυτά τα θεραπευτικά σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα».
Η ίδια διεμήνυσε ότι οι αριθμοί και οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δικαιολογούν χαλάρωση και «δεν μας επιτρέπουν να πούμε ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη αυτή η μετάλλαξη, η οποία επιδρά καθημερινά στους πολίτες, στις κοινωνίες, στα συστήματα Υγείας. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν μιλούμε για τη μετάλλαξη Όμικρον και να μην δίνουμε την εντύπωση ότι είναι λιγότερο σοβαρή», υπογράμμισε. Και αυτό γιατί μπορεί σε ατομικό επίπεδο, κάποιοι ασθενείς να εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα, αλλά η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει και σε αύξηση εισαγωγών σε πολλές χώρες ιδίως ανεμβολίαστων και παιδιών. «Σε καμιά περίπτωση η Όμικρον δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια μετάλλαξη, παραμένει ένας επικίνδυνος εχθρός. Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί ώστε υπάρχει ο κίνδυνος να καταβάλει κάθε σύστημα Υγείας και για αυτό είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς», διεμήνυσε η κυρία Κυριακίδου.
«Έχουμε μια συνύπαρξη της Δέλτα κι ταυτόχρονα μια αυξανόμενη εξάπλωση της Όμικρον, της μετάλλαξης που κυριαρχεί πλέον σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι αριθμοί οδηγούν σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε ως μια απλή μετάλλαξη. Μπορεί η Όμικρον να δίνει μια φυσική ανοσία πέρα από τον εμβολιασμό, αλλά ακόμη είμαστε σε μια πανδημία», διευκρίνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.Σύμφωνα με την ίδια, σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η επιδημιολογική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, συνεχίζουμε να βλέπουμε ημερήσιους αριθμούς ρεκόρ και αυτό είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση. Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι νοσούν και πολλοί εμβολιασμένοι, δήλωσε ότι «σίγουρα τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας, από νοσηλεία, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις. Για αυτό ο εμβολιασμός και η ενισχυτική δόση εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό μήνυμα».
«Βλέπουμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων όπως ήταν αναμενόμενο και το είχαμε επισημάνει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και το ποσοστό των θανάτων κινούνται σε σταθερά επίπεδα τις τελευταίες 7 εβδομάδες. Για αυτό τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη του εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις προτροπές και τις επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων για τη σημασία των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, δηλαδή για τη χρήση της μάσκας και τον περιορισμό των προσωπικών επαφών.
«Σήμερα, περίπου το 70% των κατοίκων της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο και πάνω από το 40% των ενηλίκων έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Αλλά υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που δεν έχουν εμβολιαστεί και η προσπάθειά μας στρέφεται στο να μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε όλους, να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες τους ώστε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης, πάνω από το 23% των παιδιών κάτω των 18 ετών είναι μερικώς εμβολιασμένα. Δεν σταματάμε ούτε μέρα να αυξήσουμε τον τοίχο εμβολιαστικής κάλυψης», υπογράμμισε η ίδια.
«Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας»
«Έχουμε μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας ένας ιός που μεταλλάσσεται και δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μέρα εφησυχασμού και ταυτόχρονα κοιτάμε το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια συστήματα Υγείας των κρατών μελών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων υγείας», είπε η κυρία Κυριακίδου.
«Για αυτό έχουμε ζητήσει και το έχουμε πετύχει να έχουμε ένα ενισχυμένο πρόγραμμα που αφορά τη δημόσια υγεία, με έναν προϋπολογισμό πάνω από 5 δισεκατομμύρια. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχον πολύ συγκεκριμένες δράσεις τόσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, τη διατροφή, την παχυσαρκία, και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη να έχουμε τις σωστές στρατηγικές για όλους τους δείκτες υγείας», ανέφερε.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν πριν 2 χρόνια. Για αυτό έχουμε και τις προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και μέσα σε αυτές υπάρχει και μια νέα φαρμακευτική στρατηγική που θα προτείνουμε έως το τέλος του χρόνου, ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα. Υπάρχουν πολλές δράσεις για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα συστήματα Υγείας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Και κυρίως να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη», τόνισε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος