Στη σκιά του Brexit η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής των “27” (video)

Στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς τη συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στρέφονται τα βλέμματα όλων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι συναντώνται σήμερα για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που κλονίζεται από το Brexit.

Την Τρίτη, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν να δώσουν λίγο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία του διαζυγίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για μήνες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς ότι η μελλοντική τους σχέση με την Ε. Ε. δεν θα είναι «α λα καρτ», για να μην δοθούν ιδέες και σε άλλες χώρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έρχεται στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Εάν βγούμε από την Ευρώπη, αυτό θα είναι αντίθετο με τη θέλησή μας και «μη αποδεκτό δημοκρατικά», δήλωσε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν καθαρά (62%) υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το σοκ του Brexit, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το βράδυ της Τρίτης να δώσουν ένα περιθώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιώντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες για την έναρξη των διαδικασιών του διαζυγίου.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πήρε επί μακρόν τον λόγο, «πολύ συγκινημένος», όπως είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ που καθόταν δίπλα του, μαζί με τον πρωθυπουργό ης Σλοβενίας. Απέναντί του στη μεγάλη αίθουσα οι υπόλοιποι ηγέτες των 27, μαζί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εξήγησε τι συνέβη στη χώρα του με το δημοψήφισμα. Μίλησε για τα ψέματα που ειπώθηκαν για τους συμψηφισμούς», διηγήθηκε αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να οργανώσει δημοψήφισμα: «Φυσικά και λυπάμαι για το αποτέλεσμα, αλλά δεν λυπάμαι που οργάνωσα το δημοψήφισμα, ήταν η σωστή απόφαση», είπε ο Κάμερον και απολογήθηκε ότι με το δημοψήφισμα ήθελε να πείσει τους Βρετανούς για την Ευρώπη χωρίς επιτυχία.

«Αισθανόταν ότι ήταν μία ιστορική απόφαση και συναισθανόταν τις ευθύνες του». Όμως δεν υπήρχε οργή ούτε στους υπόλοιπους. «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σύνολό τους είπαν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αφοσιωμένος και ότι από την πλευρά του επέδειξε γενναιότητα» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι πολιτικοί είμαστε πολύ ανθρώπινοι, άρα φαντάζομαι ότι γι΄ αυτόν δεν ήταν εύκολο», δήλωσε ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. «Χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς μας», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν υποχώρησε ως προς την ταχεία έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου, επαναλαμβάνοντας ότι θα αφήσει στον διάδοχό του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ την φροντίδα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Σήμερα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες.

Σχετικές ειδήσεις:
Συνέχιση εργασιών στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς βρετανική συμμετοχή (video)
Σκωτσέζικη επίσκεψη σε Γιούνκερ και Σουλτς μετά το Brexit
Πηγή: ΕΡΤ, A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος