Την έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου με τίτλο «Από τον Σαρλ ΝτΕ Γκολ στο σήμερα- Το Λυσέ, μία διαδρομή», εγκαινίασε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μία ευτυχή συγκυρία, η έκθεση για τα 60 χρόνια, από την επίσκεψη του Στρατηγού Ντε Γκολ στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε με πολύ μεράκι από το Γαλλικό Ινστιτούτο, να εγκαινιαστεί από έναν άλλο πρώην πρόεδρο της φίλης χώρας, τον Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε στην ΕΡΤ3 για τον κοινωνικό αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν τον χειμώνα κοινωνικές αναταραχές, λόγω των αλλαγών στην ενεργειακή αγορά, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές;
Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ κάνουν τα πάντα, ώστε να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας και οι καταναλωτές να μπορέσουν να αποζημιωθούν σχετικά με το φορτίο, που τους επιβλήθηκε. Αλλά είναι αλήθεια, ότι την προσεχή χρονιά, καθώς σίγουρα δεν θα είναι δυνατή η εφαρμογή όλων των μέτρων, δεδομένου του αντίκτυπού τους, θα εκφραστεί δίχως άλλο η οργή. Αυτό εξάλλου ελπίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν! Δηλαδή, οι κυρώσεις να προκαλέσουν τελικά τέτοια ζημία στους καταναλωτές, ώστε να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να πάψουν να βοηθούν την Ουκρανία.Όμως η Ευρώπη κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις και να κρατήσει την ενότητά της, παρόλο που πήρε χρόνο, είτε αφορούσε την κρίση στη ζώνη του ευρώ, (και ευτυχώς η Ελλάδα παρέμεινε στη ζώνη του ευρώ) είτε είχε να κάνει με την πανδημία, είτε με την προσφυγική κρίση, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή ενότητα νίκησαν. Οπότε πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με την ενεργειακή κρίση και με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά, με την πρόσφατη επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμύνης, Κατρίν Κολονά, θελήσαμε ένα σχόλιο για τις τουρκικές προκλήσεις, δεδομένης της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.
Η συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι, για την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, ότι δηλαδή σε περίπτωση επίθεσης θα υπάρξει αμοιβαία βοήθεια. Γίνεται η συμφωνία αυτή πολύ πιο σημαντική στις παρούσες συνθήκες με τη γείτονα εξ Ανατολών;
Η στρατηγική συνεργασία είναι πιθανή στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της αλληλεγγύης, που πρέπει να έχουμε, απέναντι σε κάθε χώρα, που θα δεχτεί επίθεση. Αλλά πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πούμε ότι δεν είναι αποδεκτό, συγκεκριμένα ένα άλλο κράτος μέλος της Συμμαχίας να μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια ή την εδαφική ακεραιότητα μίας συμμάχου. Γι αυτό, δεν πρέπει να αντιδράσουμε μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας Γαλλίας-Ελλάδας, ακόμα και αν είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να επιδείξουμε όλη μας την κατανόηση και αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΙΓΑΝΙΔΟΥ, ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος