Στράτος Φαναράς (Metron Analysis) στο Πρώτο: Δεν υπάρχει κοινωνικό αίτημα για πρόωρες εκλογές – Αυτοεκπληρούμενη προφητεία η συζήτηση (audio)

«Εάν εξαιρέσεις το κομματικό σύστημα και τους διάφορους εκπροσώπους του που έχουν μια τάση να δείχνουν ότι είναι έτοιμοι και ζητάνε εκλογές, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα πρόωρων εκλογών. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα πολιτικής αστάθειας στη χώρα που να επιβάλλει στην κοινωνική του βάση την επίλυσή  του», τόνισε ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, υπενθύμισε τη θέση του πρωθυπουργού ότι θα ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πιέσεις από τις αγορές, αντέτεινε ότι οι αγορές συνήθως θέλουν πρόωρες εκλογές όταν βλέπουν αστάθεια και αδυναμία λήψης αποφάσεων. «Αυτά δεν ισχύουν για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Δεν βλέπω μια τέτοια αστάθεια. Όλη αυτή η συζήτηση είναι περισσότερο μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρά μια ουσιαστική κοινωνική και πολιτική ανάγκη», ξεκαθάρισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει μια χώρα θεσμική, και «όλες τις πρόνοιες που έχουμε για πρόωρες εκλογές να τις αξιοποιούμε με περισσή περίσκεψη και με μέτρο», αλλά «από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός ξέρει πράγματα που εμείς δεν τα ξέρουμε για τα μελλούμενα, και επομένως εάν τελικά προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εδώ είμαστε για να ακούσουμε και τις αιτιάσεις του».

«Μιλώντας με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, δεν βλέπω η κοινωνία να θέλει περαιτέρω αβεβαιότητες. Η χώρα έχει ζήσει μεγάλη περίοδο με αβεβαιότητες, με ανησυχίες, με ανασφάλειες, και δεν θέλει να προσθέσει και άλλες πάνω σε αυτές. Το τι λένε οι διάφοροι κομματάρχες, είναι μια άλλη συζήτηση. Θεωρούν ότι πρέπει να δείχνουν ότι έχουν “λυμένο το ζωνάρι” και ότι είναι έτοιμοι να μπουν στη “μάχη” και στη “φωτιά” ανά πάσα ώρα και στιγμή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Metron Analysis.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλής προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Φαναράς επισήμανε ότι σε όλη την Ευρώπη, μόνο η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ως παράδοση αυτόν τον τύπο διακυβέρνησης, δηλαδή κυρίως με  αυτοδύναμες κυβερνήσεις, παρά με συνεργατικές. «Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη κυριαρχούν οι συνεργατικές κυβερνήσεις και τα συνεργατικά σχήματα. Επομένως κάλλιστα θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε συνεργατικές κυβερνήσεις, αλλά κάτι τέτοιο για να συμβεί δεν μπορεί να γίνει κάτω από την πίεση των αριθμών και από τα αδιέξοδα, αλλά μέσα από μια άλλη κουλτούρα πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας. Θα ήταν ευκταίο να είχαμε αυτή την κουλτούρα της συνεργασίας. Χρειάζεται να συνεννοούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαναράς.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος