Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το μέλλον της Ευρώπης και η επανεκλογή Τουσκ

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να επανεκλέξει τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνεδρία για την εκλογή, προεδρεύει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέφ Μούσκατ, του οποίου η χώρα κατέχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, με τον Τουσκ να επανέρχεται μετά την διαδικασία. Η οικονομία, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο της Συνόδου των 28.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το βασικό μήνυμα των Ευρωπαίων έχει να κάνει με τη συνέχιση πολιτικής ελεύθερων συναλλαγών, όπως αυτή με τον Καναδά, τη στιγμή που μια παρόμοια συμφωνία με την Ιαπωνία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκατ θα μιλήσει για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη στρατηγική στην κεντρική μεσόγειο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων σε συνέχεια και της Συνόδου της Βαλέτας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι 28 θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου πολλές χώρες θέλουν ενημέρωση μετά τη συζήτηση που είχε γίνει στη Μάλτα. Η Μογκερίνι θα ενημερώσει για τις επαφές στην περιοχή.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας με βάση τη συζήτηση του Δεκεμβρίου, καθώς την Τετάρτη οι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν σε συμπεράσματα που θα ληφθούν υπόψη από του ηγέτες.

Την Παρασκευή οι 28 θα συνεχίσουν ως 27

Την Παρασκευή το πρωί και αφού θα έχει αποχωρήσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της Συνόδου της Ρώμης για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ.
«Το βασικό μήνυμα από τη Ρώμη δε θα είναι η διαίρεση αλλά η ενότητα. Εάν στη Ρώμη, πρόκειται να γεννηθεί ένα νέο μωρό από τους 27 ηγέτες, το όνομα του θα πρέπει να είναι ενότητα, όχι πολλές ταχύτητες», τόνισε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ένα από τα σημεία κλειδιά θα είναι η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν, που είναι μια σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση για το μέλλον των 27.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ντ.Τουσκ είναι πεπεισμένος ότι το μήνυμα της Ρώμης πρέπει να είναι ενωτικό και όχι απλά πως πάμε προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος