Θέμα γενικότερης διαπαιδαγώγησης είναι η διατροφή των παιδιών, τα οποία μαθαίνουν από μικρά να τρώνε σωστά, επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη.
Ποια είναι η ιδανική διατροφή του παιδιού; Ένα ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες γονείς, αλλά για λόγους που αφορούν την συμπεριφορά και τις συνήθειες των γονέων, φαίνεται πως δεν έχει την δέουσα προσοχή.
Για να αποκτήσουν την συνήθεια μιας υγιεινής διατροφής τα παιδιά, αρκεί να δώσουν οι γονείς το καλό παράδειγμα τονίζει η κ. Μπαϊρακτάρη.
Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν και είναι σαν σφουγγάρια. Ρουφούν ότι ακούν και βλέπουν. Οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν και ενδεχομένως να έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα». Απαιτείται συστηματική δουλειά και πρέπει να αφιερώνεται χρόνος στην παρασκευή των γευμάτων. Οι γονείς έχουν καθήκον να επιλέξουν τα σωστά τρόφιμα που θα καταναλώσουν τα παιδιά και ειδικά τα γλυκά δεν πρέπει να δίνονται ως αντάλλαγμα.
Εν όψει των εορτών τα παιδιά βρίσκονται μπροστά σε πολλούς γλυκούς πειρασμούς, που όχι μόνο δεν είναι επωφελείς, αλλά κρύβουν πολλούς κινδύνους για το μέλλον.
Το πόσο ακίνδυνο είναι ένα αναψυκτικό που περιέχει 35 gr. ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας, καθίσταται σαφές από την εκτόξευση του αριθμού των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από διαβήτη.
Είναι μόνο η ζάχαρη ο κίνδυνος που κρύβεται στα τρόφιμα. Ένα γρήγορο πρωινό που συνοδεύεται από γάλα είναι επίσης επικίνδυνο, όπως διαπιστώνεται εάν διαβάσει κάποιος τα συστατικά στην ετικέτα του κουτιού. Συχνά ένα φαινομενικά αθώο σνάκ, που συχνά εκλαμβάνεται και ως υγιεινό, είναι εξίσου επιβλαβές.
Μια τεράστια βιομηχανία τροφίμων και ποτών, σημαντική για την οικονομία, βασίζεται στην άγνοια και την αδιαφορία, ενώ μερίδιο της ευθύνης έχουν και οι οργανισμοί που δεν επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες στην ενημέρωση μέσω ετικέτας.
Η Βολιβία, μια χώρα με υψηλό αριθμό παχύσαρκων παιδιών και ενηλίκων, που κατέληγαν σύντομα ασθενείς, ψήφισε «Νόμο για την Προώθηση της Υγιεινής Διατροφής». Επίσης, καθιέρωσε νέες χρωματικά κωδικοποιημένες επισημάνσεις και αυστηρούς όρους διαφήμισης τροφίμων, ενώ εισήγαγε μάθημα διατροφολογίας στα δημοτικά σχολεία.[1]
[1] Bolivia – Country Commercial Guide, 2021-09-23, https://www.trade.gov/country-commercial-guides/bolivia-labeling-and-marking-requirements, Food Knowledge International, Bolivia: New color-coded food labeling and advertising requirements approved, http://www.foodknowledgeinternational.com/uncategorized/bolivia-new-color-based-food-labeling-and-advertising-requirements-approved/
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος