Θ. Γρηγοριάδης στο Πρώτο: Ο Πούτιν θέλει ένα συμβιβασμό με πλήρη υποχώρηση της Ουκρανίας – Αυτό είναι το μεγάλο λάθος της Δύσης (audio)

«Ο Πούτιν θέλει τον συμβιβασμό, αλλά έναν συμβιβασμό που στην πράξη θα είναι μια πλήρη υποχώρηση της Ουκρανίας στις βασικές του επιδιώξεις. Ο Πούτιν επιδιώκει την κατάκτηση της Ουκρανίας, είτε πολεμικά είτε ειρηνικά. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μην έχει μια αντίπαλη κυβέρνηση στο Κίεβο και να έχει την Ουκρανία στρατιωτικά ουδέτερη και όχι να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι δευτερεύουσας σημασίας το εάν θα επιδιώξει να το πετύχει αυτό με ή χωρίς τον Ζελένσκι».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Ρωσικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Θεοχάρης Γρηγοριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

«Η γραμμή της Μόσχας είναι η “Φινλανδοποίηση” της Ουκρανίας, δηλαδή να έχει το status ουδέτερης χώρας στρατιωτικά, η πλήρης αναγνώριση της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και σίγουρα ένα καθεστώς αυτονομίας στο Ντονμπάς», υπογράμμισε, λέγοντας πάντως ότι «είναι ασαφές το εάν θα μπορέσει ο Ζελένσκι να πουλήσει στο εσωτερικό του μια τέτοια συμφωνία, γιατί από τη μια εμφανίζεται ως ο ηγέτης ενός έθνους που αντιστέκεται και από την άλλη θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδεχθεί με τη δική του υπογραφή την παράδοση του Ντονμπάς στη Ρωσία».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να υπάρξει με έναν λογικό τρόπο, «είναι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς, η δημιουργία ενός διεθνούς καθεστώτος για την Κριμαία στην οποία θα πρέπει να έχει πρόσβαση και η Ουκρανία και σίγουρα η Ουκρανία να μην μπει στο ΝΑΤΟ». «Αυτό ήταν κάτι που το συζητούσαν στη Δύση εδώ και καιρό. Το λάθος της Δύσης από τη στιγμή που δεν ήταν διατεθειμένη να πάρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ,  ήταν η υιοθέτηση της λογικής των “ανοιχτών θυρών” που όπως βλέπουμε φέρνει μόνο καταστροφή», υποστήριξε.

Ο κ. Γρηγοριάδης ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ήταν πραγματικός και όχι προσχηματικός λόγος για τη ρωσική αντίδραση, καθώς η Μόσχα αισθάνεται ότι κυρώνεται το στρατηγικό της βάθος, από την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Γεωργία. «Το ζήτημα αυτί λύνεται με διάλογο και όχι με πόλεμο. Υπάρχει όμως λογική στη ρωσική αιτίαση, η οποία έχει αντιμετωπιστεί εντελώς λάθος από τη ρωσική ηγεσία», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2004 ο Πούτιν είχε αποφασίσει να ακολουθήσει μια συνεργατική πορεία με τη Δύση, αλλά πλέον αισθάνεται ότι η Δύση δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της, θέλει να τον περιορίσει και για αυτό θέλει να αναθεωρήσει το deal της δεκαετίας του ’90 που είχε δεχθεί ο Γιέλτσιν για τη διεθνή ασφάλεια. Σημείωσε ότι ο Πούτιν άλλαξε στάση απέναντι στη Δύση στη δεκαετία του 2010, όταν «αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο καταπιεστική  πολιτική στο εσωτερικό της χώρας του, να περιορίσει πάρα πολύ τη Δημοκρατία, να μετατρέψει το πολίτευμα από δημοκρατία σε δικτατορία».

«Η Ρωσία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να είναι, και αυτό είναι ένα πολύ κεντρικό ερώτημα στη συζήτηση που διεξάγεται. Οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων μας έχουν πάει πίσω στο 1938 και στο 1939, θύμισαν πολλές σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας που όλοι ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Ρωσικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου μίλησε και για τον Ουκρανικό εθνικισμό, λέγοντας ότι υπήρχε από τον 19ο αιώνα και νωρίτερα, λόγω του ειδικού εδαφικού status της Ουκρανίας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Πολωνία. «Δηλαδή η εθνική ταυτότητα των Ουκρανών αναπτύχθηκε στο μεταίχμιο μεταξύ των δυο εθνικισμών του Ρωσικού και του Πολωνικού, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα η οποία γίνεται ιδιαίτερα σαφής τον 19ο αιώνα. Δεν ευσταθεί αυτό που είπε ο Πούτιν ότι η Ουκρανία είναι ένα κατασκεύασμα του Λένιν. Αυτό είναι ψευδές, δεν ισχύει», ξεκαθάρισε.

«Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι ο ουκρανικός εθνικισμός καταπιέστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον Ρωσικό, που έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα για να έχουμε αυτή την έκρηξη, η οποία ξεκίνησε από την “Πορτοκαλί επανάσταση” και κορυφώθηκε στο Μαϊντάν, στην Κριμαία και τώρα σε αυτή την εισβολή», πρόσθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος