Θ. Παπαγεωργίου στο Πρώτο: Να σταματήσει η ανάγκη να δημιουργούμε ήρωες – Είναι ολέθριο (audio)

«Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι κοντά στον θεατή του. Πρέπει να σταματήσει η μυθοποίηση, η ανάγκη να δημιουργούμε ήρωες, είναι ολέθριο πράγμα. Πρέπει να γίνεις εσύ ήρωας, και για να γίνει ήρωας εσύ πρέπει να μικρύνω εγώ που με θαυμάζεις. Να πάψεις να με βλέπεις σαν κάτι απλησίαστο», τόνισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θανάσης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» με την Έλενα Καραγιάννη.

«Το θέατρο έχει γίνει αυτοσκοπός. Έχει χαθεί η γέφυρα προς το κοινό. Παλιά λέγανε ότι το Εθνικό Θέατρο “διδάσκει”. Αυτό έχει σταματήσει να υπάρχει, είναι τόσο προσωπική υπόθεση, που δεν έχει νόημα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τη συμπλήρωση 50 χρόνων στο θέατρο «Στοά», είπε ότι πέρασαν «σαν νερό», για έναν άνθρωπο που τα ζει έντονα. «Γυρνάς πίσω και δεν ξέρεις πότε άρχισες, πότε σταμάτησες και πότε συνέχισες. Η επιτυχία είναι ότι είναι το πρώτο θέατρο που το διευθύνει ο ίδιος άνθρωπος επί 50 χρόνια. Είχα αυτή την τύχη και την ευτυχία, 50 χειμώνες ασταμάτητα. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θεατές, μπορεί να είναι και περισσότεροι, είδαν τις παραστάσεις μας», είπε χαρακτηριστικά

«Κάθε παράσταση ήταν το γεγονός της χρονιάς. Εάν διαιρέσουμε το κοινό με τις παραστάσεις, βγαίνουν 150 άτομα κατά μέσο όρο σε κάθε παράσταση. Μια παράσταση μπορεί να είχε 2.000 θεατές και μια άλλη 60.000. Δεν υπήρξε παράσταση στη Στοά την πρώτη 20ετία που να έχει λιγότερα από 6.000 εισιτήρια, όταν σήμερα θεωρείται επιτυχία τα 1.500-2.000 εισιτήρια», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαγεωργίου, παλιά τα θέατρα είχαν φανατικό κοινό, κάτι που ξεκίνησε με τον Κάρολο Κουν και μετά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα. «Δεν έχαναν παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Μετά ακολουθήσαμε οι υπόλοιποι. Αυτά τα θέατρα είχαν ένα βασικό κοινό», τόνισε.

Μίλησε για τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, όπου «το φοιτηταριό μας στήριξε πάρα πολύ. Ήμασταν σφηκοφωλιά. Οι φοιτητές θα περνούσαν πρώτα από τη Στοά και μετά θα πήγαιναν οπουδήποτε αλλού και να μιλήσουν πολιτικά. Από τη Στοά ξεκίνησαν διαδηλώσεις, συλλήψεις, είχαμε ζύμωση με τον κόσμο. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα. Δεν ξέρω κόσμο που να λέει ότι “οπωσδήποτε θα πάμε στο τάδε θέατρο”. Γίναμε φίλοι με τους θεατές- τότε ήταν φοιτητές, σήμερα είναι 65άρηδες», ανέφερε.

 

Για τα κοινωνικά δίκτυα

«Δεν μου αρέσουν τα κοινωνικά δίκτυα όπως έχουν εξελιχθεί, αλλά τα χρησιμοποιώ για να προωθήσω θέσεις και ειδήσεις. Βόρβορος και κανιβαλισμός. Με έχουν κανιβαλίσει και εμένα πολλές φορές με αφορμή τη δουλειά μου ή μια άποψη. Ασχολούμαι “τόσο, όσο”, δεν είναι να τα παίρνεις τοις μετρητοίς», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Για το #Metoo

«Το #Metoo δεν επωάστηκε στο χώρο του θεάτρου. Από τον αθλητισμό και τη Σοφία Μπεκατώρου ξεκίνησε. Αποσιωπήθηκε εκεί και μετατέθηκε, έκανε focus στο θέατρο, γιατί το θέατρο πουλάει στους δημοσιογράφους και τα κανάλια. Το “ξεσκίσανε”. Υπάρχει Δικαιοσύνη, ας αποφασίσει εκείνη. Το να κάνουμε όλοι τον δικαστή και τον εισαγγελέα, είναι τετριμμένο, το έχουν κάνει στην τηλεόραση πάρα πολλοί παρουσιαστές. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε κι εμείς», τόνισε.

«Κάποτε ήταν αδιανόητο να πληρωθούμε»

«Βγήκαμε στο θέατρο και ήταν αδιανόητο να πληρωθούμε. Δεν πληρωνόμασταν. Μια φορά ο θιασάρχης μας όταν του ζητήσαμε οι νεότεροι να μας δώσει κάτι είπε άκου τι έπαθα, μου ζητάνε να τους πληρώσω. Ζούσαμε κάνοντας άλλη δουλειά, άλλοι είχαν τους γονείς τους. Όταν επαναστάτησα, έφυγα από το θίασο, αποφάσισα να αφήσω το θέατρο και να το ξαναπιάσω το 1968», αποκάλυψε ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος υπενθύμισε ότι είχε αρνηθεί επιχορήγηση επί υπουργίας Λίνας Μενδώνη.

«Εφιάλτης στο Εθνικό»

Σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου, ήταν «λίγο εφιαλτική» η εμπειρία που αποκόμισε όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, επειδή για πρώτη φορά «ανακατεύτηκε από κοντά με το Δημόσιο». «Όταν το ζήσεις, βλέπεις ότι είναι τέρας, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μαζί του εύκολα. Στενοχωρήθηκα, πέρασα δύσκολες νύχτες, αλλά απέκτησα εμπειρίες». πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω στην πολιτική»

«Δεν πίστευα ποτέ στην πολιτική. Έχω τα χειρότερα λόγια να πω. Είναι ένα επάγγελμα, με συγκεκριμένους στόχους. Από ένα επάγγελμα πρέπει να κερδίσει χρήματα, αυτό το ζω καθημερινά. Είναι εμφανές πια. Μου έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη. Είμαι ενήμερος για τη λειτουργία των κομμάτων, αλλά δεν μπορούμε να δούμε άσπρη μέρα έτσι. Ελπίζουμε σε μια τεράστια κοινωνική αλλαγή, ένα όνειρο άπιαστο ίσως. Τα πράγματα βαίνουν καθημερινά προς το χειρότερο. Είμαστε εξουσιαζόμενοι. Νοιώθεις πολύ αδύναμος, πολύ μικρός. Το μόνο που περιμένεις είναι μια ουτοπία», ανέφερε.

«Κατάθλιψη στην καραντίνα»

Ο κ.Παπαγεωργίου είπε ότι στην καραντίνα έπαθε μια μικρή κατάθλιψη. «Με πείραξε περισσότερο το γεγονός ότι οι αλλοιώσεις που υφιστάμεθα, θα παραμείνουν, θα περάσει και θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. Έχει αλλοιωθεί ο κόσμος. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχουμε πάθει. Είμαστε δέσμιοι ενός ιού, κάτι που δημιουργεί φόβο ανασφάλεια. Δεν ξέρουμε, η άγνοια είναι ο χειρότερος εχθρός σε έναν άνθρωπο. Πέρασα δικτατορία, δεν ήταν το ίδιο. Τότε ξέραμε ποιος είναι ο εχθρός», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος