Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Το ερώτημα είναι εάν διαχειριζόμαστε σωστά αυτά τα δάση που έχουμε και τα βλέπουμε “όμορφα” να καίγονται. Και η απάντηση είναι όχι», τόνισε ο Καθηγητής Δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Θεοχάρης Ζάγκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Γιατί στο παρελθόν ρητινεύονταν, ειδικά τα δάση της χαλεπίου πεύκης και υπήρχε μια μερίδα ανθρώπων που βρισκόταν διαρκώς μέσα σε αυτά τα δάση ζούσε από αυτά. Τα φρόντιζε και τα φύλαγε ακόμα και από πυρκαγιά. Έχει επέλθει μια κοινωνικο-οικονομική αλλαγή, για πολλούς λόγους οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τα δάση, δεν διαχειρίζονται, συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα βιομάζας και αρκεί μια σπίθα για να γίνει μεγάλη πυρκαγιά», εξήγησε.
«Θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτά τα δάση σωστά, να διαχειριστούμε την πλεονάζουσα βιομάζα. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε σε ολόκληρη την έκταση, θα πρέπει οι ειδικοί να αποφασίσουν σε πια σημεία πρέπει να επέμβουν και να αφαιρέσουν αυτή τη βιομάζα, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα. Δυστυχώς κατά κανόνα δεν τηρούνται, εκτός από κάποιες περιοχές μόνο», υπογράμμισε.
Ο κ. Ζάγκας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, την οποία ενοχοποιούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι θα πρέπει να λάβουμε πιο σοβαρά υπόψιν την αλλαγή των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. «Αγροτικές περιοχές μετατράπηκαν σε οικιστικές και είναι οι πιο δύσκολες περιοχές στο ζήτημα της αντιμετώπισης πυρκαγιών, καθώς υπάρχει μίξη δάσους και οικιών, και εκεί τα πράγματα αποκτούν δραματικό χαρακτήρα. Το ζήσαμε το 2018, τα ίδια κινδυνεύουμε να ζήσουμε και πάλι», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας πάσχουμε πάρα πολύ στην οργάνωση και στο σχεδιασμό. Ζήτησε να εξαντλήσουμε όλα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, λέγοντας ότι οι πυρκαγιές προλαβαίνονται στα 10-15 λεπτά, από εκεί και πέρα γίνονται ανεξέλεγκτες και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις τα αεροσκάφη, όσα πτητικά μέσα και αν διαθέτουμε.
«Έχουμε ένα έτοιμο μοντέλο από την Κύπρο, το οποίο προβλέπει διαρκή επιτήρηση του χώρου κατά την επικίνδυνη θερινή περίοδο, και άμεση επέμβαση με τον πρώτο καπνό ειδικής ομάδας ολιγομελούς, που σε 5-10 λεπτά μπορούν να σβήσουν τη φωτιά», επισήμανε.
Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, σημείωσε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά τις προστατευόμενες περιοχές, «τις οποίες τις έχουμε βάλει σε μια “γυάλα” και δεν τις αγγίζουμε». «Υπάρχει ο όρος “ενεργός διαχείριση”, δηλαδή εάν μέσω της συστηματικής παρακολούθησης καταλήξουμε ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, θα πρέπει να μπούμε στις προστατευόμενες περιοχές και να αφαιρέσουμε την πλεονάζουσα βιομάζα. Οι πυροσβέστες δεν μπορούν να διασχίσουν το δάσος της Δαδιάς. Αυτό δεν έπρεπε να φτάσει σε αυτό τον βαθμό», διευκρίνισε.
«Τρέμει το φυλλοκάρδι μου να μην ξεκινήσει πυρκαγιά και στον Όλυμπο, γιατί έχουμε πολύ άσχημο ιστορικά και για αυτό το βουνό», είπε, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε επί ένα μήνα το βουνό, τη δεκαετία του ’80.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος