Φόρο τιμής στους Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού, Νίκο Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, απέτισαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα μέλη του Σωματείου Δράσης “Νίκος Καπετανίδης“, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση με τίτλο “Η επί της αγχόνης Ανάσταση”.
«Θα ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου… δε λυπάμαι για τίποτα… ας χάσω κάθε τι… Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα»…
Έτσι αποχαιρέτησε τα εγκόσμια λίγο πριν οι Άγγλοι αποφασίσουν τον απαγχονισμό του στα 19 του χρόνια, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης… Όσο για το κύκνειο άσμα αυτοθυσίας και λεβεντιάς που βροντοφώναξε απευθυνόμενος στους δήμιους του ο Τραντέλληνας, Νίκος Καπετανίδης, ήταν «Ζήτω η Ελλάς».
Τη δράση και την αυτοθυσία υπέρ Ελευθερίας των δύο ηρώων, εξήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πρώην υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε: “Θυσίασαν ό,τι πολύτιμο είχαν, την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία και την αγάπη για την πατρίδα, είχαν το ίδιο τραγικό τέλος και ας έζησαν σε δύο διαφορετικές εποχές σε δύο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές τον Πόντο και την Κύπρο, τον θάνατο δια απαγχονισμού, γιατί επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις αξίες και τα εθνικά τους ιδανικά…».
Ήταν σαν αύριο 21 Σεπτεμβρίου του 1921, όταν ο Νίκος Καπετανίδης εκτελείται απ’ τους νεόρτουκους, σε ηλικία 32 ετών, κατά τη διάρκεια της … «εκκαθάρισης» του ελληνικού στοιχείου του Πόντου.
Ήταν υπέρμαχος της ελευθερίας του Πόντου και της ένωσής του με την Ελλάδα. Διατύπωνε δημόσια τη γνώμη του με τόλμη, σε μία εποχή έξαρσης του τουρκικού εθνικισμού, αψηφώντας απειλές του αυταρχικού καθεστώτος που προσπαθούσε μάταια να του απαγορεύσει τον λόγο.
Η Επί της Αγχόνης Ανάσταση, συμβολίζει τον αέναο αγώνα του ελληνισμού αλλά και όπως τα ζήσαμε το 74 δυστυχώς και την προδοσία εντός των τειχών…
Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπήρξε και η ίδια θύμα του τουρκικού επεκτατισμού και της θηριωδίας.
Την συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του ενός τρίτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους αγνοούμενους των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί, την παραβίαση βασικών ελευθεριών και θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, τον παράνομο τουρκικό εποικισμό, τους εγκλωβισμένους που παρέμειναν, παρά τις αντιξοότητες στα σπίτια τους, θυμίζοντας καθημερινά την ταυτότητα της Κύπρου, την καταστροφή της.
Στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, σε παγκόσμια πρώτη, παρουσιάστηκε εκτελεσμένο απ’ την ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το συμφωνικό έργο του μουσουργού Χάρη Γκατζόφλια, με σολίστες τους, Χρήστο Καλιοντζίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο, υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος