Θεσσαλονίκη: Καθησυχαστικοί οι ηπατολόγοι για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Καθησυχαστικοί όσον αφορά την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι, διασαφηνίζοντας ότι τα κρούσματα αυτά που αφορούν παιδιά, δεν είναι απόρροια του εμβολιασμού ή των συμπτωμάτων long covid, καθώς, κανένα από τα παιδιά αυτά στη Βρετανία δεν είχε εμβολιαστεί και το σύνδρομο Long ή post covid, σπάνια χτυπάει τα παιδιά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πιθανόν για τις περιπτώσεις αυτές να ευθύνεται ένας άλλος ιός που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη ή κάποιος άλλος ιός εκτός από τους 5 ιούς της ηπατίτιδας( A, B,C, D E).

Πάντα υπήρχαν περιστατικά ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας και στη χώρα μας, τα οποία οφείλονταν σε κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας, σε κάποιον άλλο ιό που μπορεί να απομονωθεί, σε κατάχρηση αλκοόλ, σε φάρμακα, ενώ υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα, τόνισε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ, ηπατολόγος, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης. Εδώ όμως, όλα τα γνωστά αίτια έχουν αποκλειστεί, πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος ιός της ηπατίτιδας, πιθανώς να μεταδίδεται μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, ενώ τα σημαντικότερα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί που έχει πρόβλημα με το ήπαρ του, είναι ανορεξία, κόπωση, κνησμός, κιτρίνισμα στο ασπράδι του ματιού (αυτό όμως να το ελέγχουν οι γονείς στο φως της ημέρας και όχι το βράδυ) και σκούρο χρώμα στα ούρα. Οι γιατροί συστήνουν στους γονείς με την παραμικρή υπόνοια, να τους συμβουλεύονται, ώστε να γίνεται άμεσα η διάγνωση στο παιδί και, εάν υπάρχει εμφάνιση ηπατίτιδας, τότε να ξεκινάει αμέσως η χορήγηση κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδους θεραπείας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης, πάντως, από την επέλαση της οξείας ηπατίτιδας, προκύπτει και από το γεγονός, ότι 6 από τα 74 παιδιά στη Βρετανία, υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, εντοπίστηκαν και σε 4 ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών, η Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αν και, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστη η αιτία που την προκαλεί, υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ευθύνεται ο αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος του στην παθογένεια της νόσου.

Επίσης, δεν έχει παρατηρηθεί, μέχρι στιγμής, επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Κρούσματα ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος