Θεσσαλoνίκη: Προς υλοποίηση το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του ΑΠΘ

Προς υλοποίηση οδεύει το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευση της ίδρυσής του στο ΦΕΚ τ. Β΄, 218/12-2-2008.

Το Μουσείο θα στεγαστεί σε χώρο 200 τετραγωνικών, στο υπόγειο του κτιρίου Βασικών Επιστημών του Τμήματος Ιατρικής, κάτω από το Εργαστήριο Ανατομίας, ενώ τα έργα ανακατασκευής αναμένονται να αρχίσουν το προσεχές φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής ΑΠΘ Νίκη Παπαβραμίδου, ο λόγος της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης πόρων για την εκπόνηση των μελετών. «Ένα βασικό πρόβλημα όλων των Πανεπιστημίων είναι ότι δεν διατίθενται χρήματα για μελέτες και δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους ούτε από Προγράμματα ούτε από κάπου αλλού. Τα χρήματα που χρειάζονται για τις μελέτες συνήθως είναι το 10% του συνολικού κόστους υλοποίησης. Για το Μουσείο, το ποσό αυτό ήταν 26.000 ευρώ. Τελικά, πριν από ενάμιση χρόνο, εξασφαλίσαμε 9500 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ και στη συνέχεια κινηθήκαμε και βρήκαμε και τα υπόλοιπα», εξηγεί η κ. Παπαβραμίδου.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνει η ανακατασκευή του χώρου που θα στεγάσει το Μουσείο. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 260.000 ευρώ, που έχει ήδη ενταχθεί στο πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΑΠΘ και εφόσον γίνει η δημοπράτηση, οι εργασίες ανακατασκευής μπορεί να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, προϋπολογισμού 360.000 ευρώ, πιθανόν μέσα στο 2023, που θα περιλαμβάνει την επίπλωση, το στήσιμο, τις σκηνογραφίες, τις προμήθειες, τις υπηρεσίες, τα ψηφιακά μέσα και γενικά όλα όσα συνιστούν ένα Μουσείο.

«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Θέλουμε ένα Μουσείο με εξωστρέφεια, που να μπορεί αν το δει ο κόσμος της πόλης, να μπορούν να το δουν οι μαθητές και να αποκομίσουν γνώσεις και όχι απλώς να βλέπουν εκθέματα». σημειώνει η κ. Παπαβραμίδου.

Ο επισκέπτης του Μουσείου, εκτός από πληροφορίες για την υγεία και τους διάφορους τομείς της Ιατρικής επιστήμης θα μπορεί να μάθει, μέσα από τις εκθεματικές επιφάνειες και τα ψηφιακά μέσα, για τα διάφορα φάρμακα, για την ιστορία του μικροσκοπίου, για τα εμβόλια, για τις ιστορικές πανδημίες, για την επιδημία χολέρας στη Θεσσαλονίκη του 1911-13, για το ανθρώπινο σώμα, για την Ιατρική και το έγκλημα, για τις παθήσεις των ματιών και τις ΩΡΛ παθήσεις, για την υπνική άπνοια, για τις ακτίνες Χ και την Πυρηνική Ιατρική, για τη λειτουργία της καρδιάς, για τον μικρόκοσμο του δέρματος, για τις παιδικές ασθένειες που στοίχισαν και στοιχίζουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, για τις μεταμοσχεύσεις, για την τεχνητή γονιμοποίηση και πολλά άλλα.

Τα σχέδια του Μουσείου παρουσιάστηκαν από την κ. Παπαβραμίδου στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος