Το εκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών παρουσίασε η Μέι

Σε επιλεκτική παρέμβαση στην αγορά και αυστηρότερους κανόνες αναφέρθηκε ενόψει του Brexit η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την παρουσίαση των κυριότερων προεκλογικών υποσχέσεών της. Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι δεσμεύεται να καταστήσει δυσκολότερη την εξαγορά βρετανικών εταιριών από ξένες επιχειρήσεις και απείλησε να λάβει αυστηρά μέτρα για τις αυξανόμενες αποδοχές των διευθυντικών στελεχών, παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδίων προκειμένου η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερο λόγο στη λειτουργία των βρετανικών επιχειρήσεων.

“Δεν πιστεύουμε σε ελεύθερες αγορές χωρίς εμπόδια», αναφέρει η Μέι στο εκλογικό μανιφέστο της με τίτλο “Forward Together” (Μαζί μπροστά). «Απορρίπτουμε τη λατρεία του εγωιστικού ατομισμού”.

Η Μέι είπε πως ανήκει στο παραδοσιακό ρεύμα σκέψης του Συντηρητικού Κόμματος απορρίπτοντας τις κρίσεις περί του ότι έχει μια διακριτή προσωπική προσέγγιση ή ότι θέλει να συγκριθεί με τη Θάτσερ.

“Δεν υπάρχει ‘Μεϊσμός’… Υπάρχει καλός, στέρεος Συντηρητισμός, που θέτει τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων στην καρδιά όλων αυτών που κάνουμε”.

Αν κερδίσει, η Μέι θα έχει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές από οποιονδήποτε προηγούμενο βρετανό πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας: να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την οικονομία του ενωμένη ενώ θα διεξάγει τις συνομιλίες για το Brexit με τους ηγέτες της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

“Μην απατάσθε, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διαπραγματευθούμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη”, είπε.

“Αν αποτύχουμε, οι συνέπειες για τη Βρετανία και για την οικονομική ασφάλεια των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων θα είναι τρομερές. Αν επιτύχουμε, οι ευκαιρίες μπροστά μας είναι σπουδαίες”.

Υποσχέθηκε θεμελιώδεις –οι οποίες μένουν ωστόσο ακόμη να καταγραφούν λεπτομερώς– μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα που κυμαίνονται από τις αλαζονικές ελίτ και τα άπληστα αφεντικά έως τα δικαιώματα των εργατών, τη μετανάστευση και την εμμονή της Βρετανίας με τα ταξικά προνόμια.

Υποσχέθηκε αύξηση δαπανών για το κρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισεκ. στερλίνες τα επόμενα πέντε χρόνια και αύξηση του πρόσθετου τέλους για την υγεία που πληρώνουν οι μετανάστες, εφόσον εκλεγεί.

Το έγγραφο πολιτικής των Συντηρητικών αναφέρει επίσης ότι θα καταστήσει προτεραιότητα το θέμα των 140.000 υπηκόων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στο σύστημα υγείας κατά τις επικείμενες συνομιλίες για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός της είναι η δημιουργία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας.

Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδότηση στα τοπικά συμβούλια στη Βρετανία ώστε να κατασκευάσουν περισσότερες κατοικίες.

Η Μέι είπε πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και πως δεν πρέπει να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.

Στις 15 μονάδες το προβάδισμα της Μέι σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η Μέι προσέρχεται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε για τον επόμενο μήνα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να καταγάγει μια συντριπτική νίκη, συγκρίσιμη με εκείνες της συντηρητικής προκατόχου της Μάργκαρετ Θάτσερ, που το 1983 απέσπασε πλειοψηφία 339 εδρών και διαφορά 144 εδρών από το δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 650 έδρες.

Προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων επί των αντιπολιτευόμενων Εργατικών έχει το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Το προβάδισμα αυτό θα της εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία αλλά είναι αρκετές ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες

Στην πρόθεση ψήφου οι Τόρις διατηρούν σταθερά το ποσοστό τους στο 49%, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας του Λονδίνου Evening Standard.

Το ποσοστό αποδοχής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μειώθηκε κατά το ήμισυ στο 7%, ενώ εκείνο του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε μόλις στο 2%.

“Το ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών ενδεχομένως να τους βοήθησε αυτή την εβδομάδα, αλλά σε πολλά ζωτικής σημασίας ζητήματα όπως εκείνο της ηγεσίας, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να τους τοποθετούν πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς”, εξηγεί ο Γκίντεον Σκίνερ, ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δημοσκοπήσεων της εταιρείας Ipsos MORI.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος