Τα τελευταία 50 χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν το αγροτικό επάγγελμα απαιτητικό και οι ασχολούμενοι με αυτό πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, κάτι που προσφέρεται στο γεωργικό σχολείο της Μεσσηνίας.
Η καλλιέργεια της γής πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω στην ιστορία. Η επιβίωση του ανθρώπου που εξαρτάτο από το χειρήλατο άροτρο, έφτασε σε άλλο επίπεδο τον 20ο αιώνα με τις σύγχρονες μηχανές οργώματος. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η τρομακτική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, οι επισιτιστικές ανάγκες και η άμεση ικανοποίησή τους προκάλεσαν άναρχη εκμετάλλευση της γής, αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Η γεωργία ασκείται εμπειρικά και σύμφωνα με όσα έμαθαν οι νεότεροι από γονείς και παππούδες. Ωστόσο, η σύγχρονη γεωργία απαιτεί περισσότερες γνώσεις, για την γεωλογία, το κλίμα, την σύνθεση των εδαφών, ακόμη και το μάρκετινγκ των παραγόμενων αγαθών τονίζει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Σε λίγες ημέρες ξεκινά στην Καλαμάτα το πρώτο τέτοιου είδους σχολείο για αγρότες. «Όλοι χρειάζονται κατάρτιση γιατί οι γνώσεις είναι εμπειρικές από γενιά σε γενιά, την ώρα που έχουν αλλάξει οι τεχνολογίες, η επιστήμη, οι περιβαλλοντικές συνθήκες», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.
Ένα πρόγραμμα 150 ωρών διδασκαλίας που στοχεύει να εκπαιδεύσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή και άτομα τα οποία σχεδιάζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια της γης, σε βασικά ζητήματα ως προς τις καλλιέργειες, όπως οι εμβολιασμοί, η λίπανση, η αντιμετώπιση ασθενειών και άλλα. Οι ενότητες που θα διδαχθούν αφορούν στους εξής τομείς: Περιβάλλον, Αποτύπωση γεωργικής εκμετάλλευσης, Πολιτική, Οργανώσεις, Κατηγορίες προϊόντων, Δημιουργία εκμετάλλευσης, Έδαφος – Θρέψη φυτών – Λίπανση, Υδατικές ανάγκες – Άρδευση καλλιεργειών, Καλλιεργητικές πρακτικές, Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί φυτικών προϊόντων, Χειρισμοί κτηνοτροφικής μονάδας, Υγιεινή κτηνοτροφικής μονάδας, Εξοπλισμός, Καθετοποίηση – εμπορία και Αγροτουρισμός.
Ο Αναστάσιος Δάρρας, αναπληρωτής καθηγητής γεωπονίας πανεπιστημίου Πελοποννήσου τονίζει ότι η διδασκαλία είναι χρηστική. Ο καλλιεργητής πρέπει να είναι και επιχειρηματίας, να μεταποιεί τα προϊόντα και να τους δίνει προστιθέμενη αξία. Τα δωρεάν μαθήματα θα ξεκινήσουν μετά την περίοδο συλλογής της ελιάς και θα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες, στις αίθουσες της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι θέσεις για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος έχουν καλυφθεί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος