Ένας χώρος επισκέψιμος από όλους τους Έλληνες, που θα φιλοξενεί και την τυποποίηση του κρόκου Κοζάνης. Σύμφωνα με τον Βασίλη Μητσόπουλο, πρόεδρο του Αναγκαστικού συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης, το μουσείο έρχεται να καλύψει ένα πολυετές αίτημα των κατοίκων, να προβάλει την παράδοση της περιοχής και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.Ένα έργο τέχνης με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αγγελή Πολυνίκη αναμένεται να αναγερθεί στην Κοζάνη με σκοπό να αναδείξει και να διαφυλάξει την κληρονομιά του μοναδικού φυτού, του κρόκου.
Ο Νίκος Πατσούρας, πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών, υπενθυμίζει ότι η προσπάθεια των κατοίκων για την ανέγερση του μουσείου ξεκίνησε πρίν από περίπου δέκα χρόνια.
Το έργο κατασκευής ανέρχεται στα τρία εκατ. ευρώ και το κόστος έχει αναληφθεί από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσω και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την μελέτη θα κατασκευαστεί ένα διώροφο κτήριο, εμβαδού 1.200 τ.μ. με υπόγειο, όπου θα τοποθετηθεί μονάδα συσκευασίας του κρόκου και θα υπάρχει δυνατότητα οι επισκέπτες να παρακολουθούν την διαδικασία παραγωγής. Το κτήριο θα έχει σύγχρονη μορφή, αλλά με παραδοσιακές προεξοχές στηριγμένες σε δοκάρια στον επάνω όροφο, χαρακτηριστικό των προσόψεων στην Βόρειο Ελλάδα. Περιλαμβάνει χώρο μουσείου, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο, αναψυκτήριο, μονάδα συσκευασίας, αλλά και μαγνητοφωνημένη ενημέρωση για την ζωντανή γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία του κρόκου και της παραγωγικής του διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα προωθηθεί το προϊόν στην παγκόσμια αγορά, θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής και αύξηση των θέσεων εργασίας. Αξιοποιώντας το υγρό στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, ο εξωτερικός χώρος θα μεταμορφωθεί σε τόπο περιπάτου με κήπο, κανάλια, μικρούς καταρράκτες και αβαθείς λίμνες.
Η μουσιολογική μελέτη αναμένεται να γίνει μετά την κατασκευή του κτηρίου, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος