Στον ελαιουργικό συνεταιρισμό της Στύψης οι περίπου 200 παραγωγοί της Λέσβου δίνουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους, αναμιγνύοντας το με ξεχωριστά βότανα.
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό προϊόν του νησιού, και ο Συνεταιρισμός αντιμετωπίζει το θέμα του ανταγωνισμού αναβαθμίζοντας την θρεπτική αξία του, υιοθετώντας πλήρως την έννοια της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται παραπροϊόντα της ελαιουργίας, πομάσα ελιάς, φύλλα ελιάς και ελληνικά βότανα, όπως το σπαθόχορτο.
Η προσπάθεια εντάσσεται στο διετές πρόγραμμα «Ενίσχυση των συμφωνητικών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020, που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους.
Η έρευνα διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η προσθήκη ουσιών, που θεωρητικά πετιούνται, και τα οποία διαθέτουν δραστικές αντιοξειδοτικές ουσίες, καθιστούν το ελαιόλαδο εύγεστο και αποδεκτό από τον καταναλωτή.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι προάγεται η υγεία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία, ανοίγοντας επαγγελματικές προοπτικές σε νέους καλλιεργητές.
Διατροφικές παρεμβάσεις από πλευράς του πανεπιστημίου σε καταναλωτές, οι οποίοι στην συνέχεια παρακολουθούνται σε κλινική μελέτη για την κατάσταση της υγείας τους, δείχνει βελτίωση των δεικτών, εξηγεί ο Αντώνης Κουτελιδάκης, καθηγητής επιστήμης τροφίμων & διατροφής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Πρόκειται για μια πιλοτική προσπάθεια. Θα αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα και θα τα μεταφέρουμε στο επίπεδο της παραγωγής, προκειμένου σε περίπου δυο χρόνια να μπορέσουμε να περάσουμε στην αγορά τα νέα προϊόντα», επισημαίνει ο Στρατής Σλουμάτης, διευθυντής του ελαιουργικού συνεταιρισμού Στύψης.
Σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου του συνεταιρισμού ανέρχεται στους 250 τόνους, εκ των οποίων το 40% εξάγονται στην Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται στην εσωτερική αγορά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος