Δοκιμαστικά, αλλά επίσημα ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, έπειτα από χρόνια απόρριψης των σκουπιδιών στις χωματερές της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέγκυ Μπρούσαλη, για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται το ζήτημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, με παράλληλη λειτουργία και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Οι πρώτες παραλαβές σκουπιδιών, από τους Δήμους Τρίπολης και Ναυπλιέων άρχισαν.
Η Πελοπόννησος αλλάζει σελίδα και αποκτά ίσως το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην χώρα, επιλύοντας ένα θέμα περιβαλλοντικό και οικονομικό, επισημαίνει ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου. Αδειοδοτημένες και μη χωματερές κλείνουν σταδιακά και ξεκινά η αποκατάστασή τους, ενώ οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στην μονάδα.
Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, το ότι η περιφέρεια θα σταματήσει να πληρώνει τεράστια πρόστιμα για τις χωματερές στην ΕΕ, θα υπάρξουν πολλαπλά κέρδη για τους κατοίκους, με την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από την λειτουργία της μονάδος θα διοχετευτεί στους ντόπιους, με παράλληλη μείωση του ετήσιου ανθρακικού αποτυπώματος, από την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με το έργο σε πλήρη λειτουργία θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται ενέργεια για την εξυπηρέτηση περίπου 6.000 νοικοκυριών.
Προβλέπεται η λειτουργία τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ θα λειτουργήσουν δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και στην Νέα Κίο Αργολίδας, που είναι ήδη έτοιμος. Στην πρώτη φάση λειτουργίας θα περιλαμβάνεται σχεδόν η μισή περιφέρεια, και εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση και στην Μεσσηνία.
Σε 14 μήνες από σήμερα θα γίνεται οι ολοκληρωμένη διαχείριση, ενώ σε έξι μήνες ακολουθούν η Μεσσηνία και η Λακωνία επεσήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος.
«Οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν μπήκαν στην άκρη, γιατί το μείζον είναι η αντιμετώπιση των σκουπιδιών». Προ τριών ετών στον χώρο λειτουργίας υπήρχαν χωράφια με αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους, που όπως εκτιμά ο κ. Λαμπρόπουλος, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία του εργοστασίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος