Το Βερολίνο αντιδρά στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη-Ερντογάν: Αναξιόπιστος ο Χάφταρ (video)

“Πραξικοπηματία” αποκαλούν τον στρατάρχη Χάφταρ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην επίσκεψή του στην χώρα μας., ενώ ως πρώτη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται το σχόλιο του ότι “αναμένει να δει «τι θα πει στο Βερολίνο» ο Χάφταρ τον οποίο και χαρακτήρισε ως “ανάξιο εμπιστοσύνης που συνέχιζε μέχρι χθες να βομβαρδίζει την Τρίπολη”. Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο “ο Ερντογάν άσκησε πιέσεις στη Μέρκελ να μην καλέσει την Ελλάδα”. 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εκτός πραγματικότητας το East Med Forum

“Αυτού του είδους τα μορφώματα κατά της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην ειρήνη, υποστηρίζει η Τουρκία, αντιδρώντας και στο ιδρυτικού καταστατικού του East Med Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου) .

Για «μη ρεαλιστική πρωτοβουλία 7 χωρών, που εκπορεύεται από χώρες που έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου» έκανε επίσης λόγο το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας ότι κάθε πρωτοβουλία στην οπαία δεν συμμετέχουν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα αποτύχει.

Βερολίνο: Η συμμετοχή της Ελλάδας δεν ήταν υπό συζήτηση

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».

“Oι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

Η “συμφωνία” Τουρκίας – Λιβύης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο της Διάσκεψης

“Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ο σχολιασμός της επίσκεψης του Στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε και δημοσίευμα της εφημερίδας Bild η οποία διερωτάται αν ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην Καγκελάριο προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην Διάσκεψη και αν τελικά ήταν εκείνος που υπαγόρευσε την λίστα συμμετεχόντων.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Γερμανία στηρίζει πλήρως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις στο πλευρό της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι ισχύει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη και επομένως η αποστολή στρατού από την Τουρκία θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ταξιδέψει στην Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Κύπρος: Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο

Ομόφωνα η Κυπριακή Βουλή καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για πώληση και αποστολή όπλων και στρατευμάτων, απόφαση που παραβιάζει το εμπάργκο για τη Λιβύη και καλεί τον ΟΗΕ να εποπτεύσει την εφαρμογή του εμπάργκο πώλησης όπλων του ΟΗΕ και της ΕΕ από την Τουρκία, έτσι ώστε να επιβληθούν κυρώσεις εκεί που πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ΕΕ και την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λιβυκό λαό.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταγράφοντας με ανησυχία τη νέα κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας και της απόπειρας της Τουρκίας για αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που βλάπτονται πιο άμεσα από τα μνημόνια συναντίληψης Τουρκίας – Σάρατζ.

Οι στόχοι της Διάσκεψης του Βερολίνου

Στους στόχους της συνάντησης της Κυριακής, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του για την Λιβύη.

“Τα προβλήματα της Λιβύης δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και μία Διάσκεψη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτή η Διάσκεψη σίγουρα δεν μπορεί να δώσει μια λύση, αλλά μπορεί πιθανώς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Βερολίνο:Ανταπόκριση:Γιώργος Παππάς
Άγκυρα- ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου
ΕΡΤ1 Ρεπορτάζ: Κάλη Λέκκα

Σχετική είδηση:Λιβύη:Διεθνείς αντιδράσεις για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων-Ναυτική ασπίδα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος