Συγκλονιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και για την αύξηση φαινομένων κατάθλιψης και άγχους σε παιδιά και εφήβους φέρνει στο φως έρευνα της UNICEF. Σύμφωνα με την έρευνα το 67% των παιδιών ηλικίας από 3 έως 17 ετών δηλαδή 1.300.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Το ίδιο συμβαίνει και με το 63% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών. Δηλαδή 759.000.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως είναι αποκλεισμένοι από τον παγκόσμιο ιστό.
Για το ψηφιακό αυτό χάσμα αλλά και για τα αυξημένα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης μεταξύ παιδιών που εντείνονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 η υπεύθυνη επικοινωνίας της UNICEF στην Ελλάδα Όλγα Σιώκου-Σιόβα.
Σύμφωνα με την κ. Σιώκου-Σιόβα, 1 στα 7 παιδιά παγκοσμίως έχουν παρουσιάσει επιπτώσεις πνευματικές ή ψυχικές λόγω του εγκλεισμού και της απομόνωσης εξαιτίας του lock down, ενώ και στη χώρα μας -όπου το 2019 ένα στα τρία παιδιά ζούσε στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά- η κατάσταση εκτιμάται ότι είναι πλέον πολύ χειρότερη.
Αυτό καταδεικνύει το γεγονός της απουσίας πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα η κ. Σιώκου- Σιόβα τόνισε ότι μεταξύ των παιδιών των προσφύγων-μεταναστών και των Ρομά μόλις το 11% παρακολουθεί την τηλεκπαίδευση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινητοποιείται η Unicef στο πλαίσιο του πρότζεκτ «connect» στο πλαίσιο του οποίου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για λεπτομερή χαρτογράφηση των κενών συνδεσιμότητας που υπάρχουν παγκοσμίως.
Μάλιστα η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην Ελλάδα εξέφρασε τους φόβους της για το ενδεχόμενο «μιας χαμένης γενιάς» και προανήγγειλε ότι η UNICEF σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιχειρήσει να εστιάσει στις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος