Β. Ανεμοδουρά στο Πρώτο: Η πολιτεία να μας δώσει την συνταγογράφηση PCR test (audio)

«Απ’ ό,τι φαίνεται θα κολλήσουμε όλοι, γιατί τώρα ο ιός δεν είναι στην κοινότητα των μεγάλων ηλικιών, αλλά είναι στην κοινότητα των πολύ νέων. Και οι πολύ νέοι που νοσούν ζουν με τις οικογένειές τους και έχουν έντονη δραστηριότητα. Κάθε οικογένεια σε λίγο θα έχει κάποιον που νοσεί και αυτό θα φέρει μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, γενικός παθολόγος, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

«Είδαμε να κάνουν ιχνηλάτηση της νόσου σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς χώρους. Ο κόσμος πρέπει να πάει στο διαγνωστικό κέντρο. Και η πολιτεία πρέπει να μας δώσει την συνταγογράφηση υπό προϋποθέσεις του μοριακού τεστ, σαν μέτρο ελέγχου, όπως κάνουμε με άλλες εξετάσεις. Αλλιώς, το ράπιντ ή τα σελφ τεστ εν μέρει μπορούν να αποδώσουν την ιχνηλάτηση. Ένα μέρος της διασποράς οφείλεται στον τρόπο που κάνουμε την ιχνηλάτηση», συμπλήρωσε η κ. Ανεμοδουρά.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 38 χρονών, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα στους άνω των 60 είναι στο 6%, σημείωσε η κ. Ανεμοδουρά. «Τόσο για την Δέλτα όσο και την παραλλαγή Όμικρον, φαίνεται ότι το εμβόλιο προστατεύει από την σοβαρή νόσο, όχι από την μόλυνση με τον ιό. Η τρίτη δόση δίνει μια προστασία περίπου 10 εβδομάδων για σοβαρή νόσηση. Τα αντισώματα πέφτουν, ενώ κυρίως η κυτταρική ανοσία αποτρέπει την σοβαρή νόσηση. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα πέφτουν πολύ γρήγορα και δεν την πιάνουν την Όμικρον».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είπε πως τα νέα μέτρα θέλουν να φέρουν ισορροπία μεταξύ κοινωνίας και οικονομίας. «Θεωρώ ότι τα μέτρα θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάρει πιο νωρίς, εφόσον βλέπουμε τι γίνεται, λόγω των εορτών και των συναναστροφών  που έχουμε. Αυτή η εβδομάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο, μετά δεν θα μαζεύονται», τόνισε.

«Παίρνουμε μέτρα ατομικής προστασίας, βάζουμε μια σωστή μάσκα, τα πανιά δεν έχουν νόημα» επεσήμανε η κ. Ανεμοδουρά. Ακόμη σημείωσε ότι μέσα στα ΜΜΜ, στα σουπερμάρκετ, στους πολυσύχναστους δρόμους, στα θεματικά πάρκα θα πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε χέρια, όταν γυρίζουμε σπίτι να αερίζουμε τα ρούχα μας. Όταν έχουμε κάποιο σύμπτωμα που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε, να φορέσουμε μάσκα. Με το πρώτο σύμπτωμα αμέσως να μιλήσουμε με τον γιατρό και να κάνουμε ιχνηλάτηση. Τα συμπτώματα της Όμικρον μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, δεν προκαλεί υψηλό πυρετό, ούτε ανοσμία και αγευσία.

Εχθές είχαμε πάνω από 9000 κρούσματα, ενώ στα νοσοκομεία εισήχθησαν 250 άτομα, τόνισε η κ. Ανεμοδουρά, υπογραμμίζοντας πως αυτή την στιγμή βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα τα οποία όμως αντιμετωπίζονται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Καλή ενυδάτωση, καλή διατροφή, ξεκούραση, προφυλακτική θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα, αερισμός και μάσκα στο σπίτι. Δίνουμε αντιβιώσεις και φάρμακα για να προστατεύσουμε τον βλεννογόνο, γιατί δεν είναι νόσος των πνευμόνων, είναι νόσος των αγγείων».

Αναφορικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των επιστημόνων παγκοσμίως για χορήγηση και 4ης δόσης εμβολίου, η κ. Ανεμοδουρά, τόνισε πως ακόμα και στο Ισραήλ που είχε εξαγγελθεί ότι θα προχωρήσει, το ανακάλεσε και αυτήν την στιγμή η 4η δόση έχει χορηγηθεί πιλοτικά και για ερευνητικούς λόγους, σε 150 υγειονομικούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος