Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Εκτός από την ανθρωπιστική καταστροφή, η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει να αντιμετωπίσει και τη οργή των πολιτών που θεωρούν υπεύθυνο το κράτος για τη συμφορά που βιώνουν μετά την έκρηξη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό. Ο Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από εξωτερική παρέμβαση, όπως μια επίθεση με πύραυλο ή βόμβα, απορρίπτοντας όμως ταυτόχρονα κάθε περίπτωση διενέργειας διεθνούς έρευνας για την έκρηξη.
Επιπλέον ενημέρωσε, πως ζήτησε από τη Γαλλία δορυφορικές εικόνες για να δει εάν υπήρχαν αεροπλάνα ή πύραυλοι στον αέρα τη στιγμή της έκρηξης. Αυτό διαφέρει από το κύριο σενάριο των τελευταίων ημερών, το οποίο επικεντρώθηκε στους αξιωματούχους λιμένων.
Ο Αούν είπε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε πληροφορίες στις 20 Ιουλίου σχετικά με το αποθηκευμένο υλικό και «διέταξε αμέσως» στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας να κάνουν ό,τι ήταν απαραίτητο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
H Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση θυμάτων στην περιοχή των δύο πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό, έπειτα από αίτημα των αρχών του Λιβάνου.
Another footage of #BeirutBlast ?? pic.twitter.com/PARtgONF0C
— INTELSky (@Intel_Sky) August 7, 2020
«Μεγάλη τραγωδία» χαρακτήρισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Χασάν Νασράλα, αρχηγός του ισχυρού λιβανικού πολιτικού κόμματος και της οργάνωσης Χεζμπολάχ, σε σημερινή τηλεοπτική του ομιλία τη θανατηφόρα έκρηξη και επαίνεσε την αλληλεγγύη του κοινού προς τα θύματα μετά την καταστροφή, ενώ σημείωσε ότι όλα τα θεσμικά όργανα της Χεζμπολάχ έχουν τεθεί στη διάθεση του κράτους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης.
Η τραγωδία πάντως φέρνει στο προσκήνιο τη βαθιά πολιτική κρίση στο Λίβανο. Ένας βουλευτής και η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Ιορδανία, παραιτήθηκαν, ενώ ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, Μπαχαά επιρρίπτει την ευθύνη για τις εκρήξεις στην διεφθαρμένη κυβέρνηση και την Χεζμπολάχ, που,όπως ισχυρίζεται, έχει υπό πλήρη έλεγχο το λιμάνι και το αεροδρόμιο.
Χεζμπολάχ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη
Απέκρουσε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς ο Νασράλα . “Αρνούμαι απολύτως ότι έχουμε αποθήκη όπλων “, είπε, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι η Χεζμπολάχ διαχειρίζεται τα λιμάνια της Βηρυτού “είναι ψέματα.”
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρώην καπετάνιος του πλοίου, που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο στον Λίβανο πριν από επτά χρόνια, εκφράζει την απορία γιατί το φορτίο έμεινε εκεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ επισημαίνει πως για δέκα μήνες που έμειναν στον λιμάνι ο ιδιοκτήτης δεν ζήτησε το φορτίο.
Έκκληση για βοήθεια από τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία σημειώθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η έκρηξη, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 154 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, κατέστρεψε 17 εμπορευματοκιβώτια, που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για την Μέση Ανατολή.
Πέντε νοσοκομεία στην περιοχή που επλήγησαν από την έκρηξη της Τρίτης είτε δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ιατρικά κέντρα και εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επίσης καταστράφηκαν ή δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Έως και 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κατάλυμα, το οποίο “επίσης κινδυνεύει να επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και το ξέσπασμα άλλων ασθενειών”, δήλωσε η Ιμάν Σανκιτί, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζει μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.
Από την πλευρά της, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια.
“Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Μαριξί Μερκάντο τονίζοντας ότι “έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, “χιλιάδες” τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορονοϊού έχουν επίσης καταστραφεί.
Η Unicef ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια “και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση”, όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.
Πηγή: ΕΡΤ, AFP, Reuters, ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος