Τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας και τον ελληνιστικό τύμβο Πετροπόρου αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τις αρχαιολογικές ανασκαφές που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Πετρόπορο Φαρκαδόνας, όπου εντοπίζονται τα λείψανα της αρχαίας Πέλιννας επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Κρυσταλλία Μαντζανά, για την πορεία των εργασιών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Πέλιννας και του ελληνιστικού τύμβου Πετρόπορου που χρηματοδοτούνται με 1,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.

«Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που βοήθησε να ωριμάσουν τα έργα πολιτισμού ώστε να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Ευχαριστώ την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά και την επικεφαλής αρχαιολόγο που με επιστημονική επάρκεια, ταχύτητα και οργανωτική ικανότητα προχωρούν την ανασκαφή», δήλωσε ο ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Φέρνουμε στο φως τα κυκλώπεια τείχη και τους πύργους της αρχαίας Πέλιννας, μια στρατηγικής σημασίας πόλη που ήλεγχε το στενό πέρασμα από την Τρίκκη προς τη Λάρισα και στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Β, βρέθηκε στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων χάρη στην φιλομακεδονική πολιτική που ακολούθησε. Οι ανασκαφές χρειάζεται να ολοκληρώνονται και τα μνημεία να αποδίδονται στην κοινωνία γιατί μόνο έτσι προστατεύονται. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας και τον ελληνιστικό τύμβο Πετροπόρου αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η αρχαία Πέλλινα και ο ελληνιστικός τύμβος Πετροπόρου

Στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Πετροπόρου του Δήμου Φαρκαδόνας και σε γειτνίαση με την Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων, εντοπίζονται τα λείψανα της αρχαίας Πέλιννας. Η αρχαία Πέλιννα χωροθετείται στις νότιες παρειές του υψώματος «Παλαιογαρδίκι». Η ακρόπολη τειχίστηκε κατά την αρχαϊκή εποχή, ενισχύθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και η χρήση της συνεχίστηκε έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Η κάτω πόλη επεκτάθηκε και τειχίστηκε στην ελληνιστική περίοδο, οπότε και ανεγέρθηκαν δημόσια κτήρια και ιερά. Η ελληνιστική Πέλιννα διέθετε τρία νεκροταφεία. Ο οικισμός του Πετροπόρου έχει οικοδομηθεί πάνω σε μέρος του νότιου νεκροταφείου. Ο ελληνιστικός τύμβος του 3ου π.Χ. αιώνα  εντάσσεται και αυτός στο νότιο νεκροταφείο και βρίσκεται στα βόρεια όρια του οικισμού. Ανήκει στον τύπο του «μακεδονικού» μονοθάλαμου καμαροσκεπούς τάφου με δρόμο που καλυπτόταν με τύμβο.  Η θέση του έργου βρίσκεται σε απόσταση περί τα 20χλμ. ανατολικά της πόλης των Τρικάλων. Οι δύο θέσεις στις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί βρίσκονται σε απόσταση 2,2 χλμ μεταξύ τους, εκατέρωθεν της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος