Το Γυμνάσιο Μούδρου Λήμνου συμμετείχε και τη φετινή χρονιά στο πρόγραμμα R4Change, και προκρίθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διεθνή έκθεση στη Νάπολη της Ιταλίας στις 13-15 Μαΐου.
Το σχολείο συμμετέχει στη δράση «Art & Science across Greece» που έχει ως σκοπό την ενίσχυση του επιστημονικού γραμματισμού και την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, μέσα από τη δημιουργική αξιοποίηση των εικαστικών τεχνών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η δράση συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), την Ελληνογερμανική Αγωγή (ΕΑ) και το Ιταλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Reflecting for Change (R4C), που έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της σχολικής καινοτομίας και της εκπαιδευτικής αλλαγής και υποστηρίζεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).
Το έργο του σχολείου για τη δράση Art & Science είναι ένα MOBILE. Η μεγάλη ιδέα της φυσικής στην οποία βασίστηκε, ήταν η βαρύτητα και συγκεκριμένα, η κίνηση και ισορροπία των ουράνιων σωμάτων. Όπως σημειώνει η ομάδα του σχολείου, «ο κόσμος γύρω μας αποτελεί ένα θαύμα αντίρροπων – ισόρροπων δυνάμεων και η αμοιβαία έλξη των σωμάτων παραξενεύει και εντυπωσιάζει. Η τέχνη έρχεται να δώσει μορφή στη μεγάλη ιδέα και να γίνει αντιληπτό από τους μαθητές αυτό που ζούμε και βιώνουμε στην καθημερινότητά μας θεωρώντας το απόλυτα φυσικό, παρόλο που πότε πριν ίσως δεν είχαμε αναρωτηθεί το πώς και το γιατί. Σκοπός του project είναι να συνδυάσει το σύμπαν με το γήινο, τις κινήσεις του Ήλιου και των πλανητών με τον πλανήτη Γη, τον άνθρωπο, τα έμβια όντα και την τροφή. Μια φυσική ισορροπία που αντανακλάται και στον κύκλο της ζωής και στην τροφική αλυσίδα και που αποδεικνύει πως όταν το μέτρο χάνεται, όλα μπορούν να κλονιστούν και να καταστραφούν. Το μόμπιλε που κατασκευάσαμε, πέρα από την αποτύπωση του φυσικού φαινομένου, αποτελεί ένα «πλάσμα» που οπτικοποιεί την ευρύτερη έννοια της ισορροπίας και τις λεπτές σχέσεις που τη διατηρούν».
Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν είναι Λεωνίδας Καρυδάκης, Ελισάβετ Μαυρολάμπαδου, Αγγελική Μπιζαδέλλη, αλλά και πολλοί ακόμα μαθητές της Γ Γυμνασίου, αλλά και οι καθηγήτριες Καραογλάνη Χριστίνα (Καλλιτεχνικών), Παπαπαναγιώτου Μαρία (Φιλόλογος), Πολυμένη Ελένη (Πληροφορικής). Η εκπαιδευτικός, Βαρελτζή Μαρία, ερμήνευσε στους μαθητές το φυσικό φαινόμενο, ώστε να το αποδώσουν με πιστότητα και κατανόηση στο καλλιτεχνικό τους πόνημα. Ψυχή του προγράμματος η καθηγήτρια εικαστικών κ. Καραογλάνη Χριστίνα, η οποία θα μεταβή στη Νάπολη.
Η νικήτρια ομάδα θα βραβευθεί με υποτροφία ώστε να πάρει μέρος σε ένα Masterclass τέχνης και επιστήμης, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022 στο CERΝ στη Γενεύη της Ελβετίας ή σε ένα από τα Ινστιτούτα του INFN στην Ιταλία.
Eπιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο της Ελληνογερμανικής Αγωγής και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και συνεπικουρούμενη από εκπρόσωπο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, συνεδρίασε άμεσα και λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
· επιστημονική ορθότητα,
· καλλιτεχνική αρτιότητα,
· δημιουργικότητα (oριζόμενη ως product creativity) και
· επικοινωνία επιδιωκόμενου μηνύματος
μελέτησε τα υποβληθέντα έργα και τα σχετικά συνοδευτικά αρχεία (περιγραφή project, Photostory και έργο με σχετική περιγραφή).
Η επιτροπή διαπίστωσε την εξαιρετική ποιότητα του συνόλου των υποβληθέντων έργων και επέλεξε τα ακόλουθα τέσσερα έργα για συμμετοχή στην έκθεση στο Archaeological Museum of Naples (MANN):
· Illusionary Game – A Special Rubik’s Cube, 2ο Γυμνάσιο Θήβας «Πινδάρειο»
· Mobile, Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης»
· The tree of life, 6ο ΓΕΛ Λάρισας
· To Repel and Attract, 6ο ΓΕΛ Λάρισας
(Η αναφορά των έργων είναι αλφαβητική και χωρίς κατάταξη.)
Τα ανωτέρω αποτελέσματα εγκρίθηκαν από το ΔΣ του ΙΕΠ με την πράξη 20/14-4-2022.
Στο σημείο αυτό η ομάδα «Art & Science across Greece» του ΙΕΠ επιθυμεί να ευχαριστήσει και να συγχαρεί όλα τα σχολεία, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν στην εν λόγω πρωτοβουλία και να ευχηθεί «Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο» που επιτελούν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος