Λέσβος: Το ηφαίστειο του Λεπετύμνου μεταξύ των γεωτόπων που θα αναδειχθούν στα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάδειξη γεωτόπων και γεωμνημείων σε κάθε ένα από τα επτά Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), υπογράφηκε στα Ιωάννινα όπου πραγματοποιήθηκε το 3o συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου,  παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Συγκεκριμένα οι δράσεις θα υλοποιηθούν στα Γεωπάρκα Λέσβου, Ψηλορείτη, Σητείας, Βίκου-Αώου, Γρεβενών, Κοζάνης, Χελμού-Βουραϊκού και Κεφαλλονιάς-Ιθάκης.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με όχημα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αναλαμβάνει την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των επτά αναγνωρισμένων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών εντός των Γεωπάρκων, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης των Γεωπάρκων καθώς και τη δημιουργία εκθέσεων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Από τον σχεδιασμό μας δε θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη και η ανάδειξη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Πρόκειται για θησαυρούς της ελληνικής φύσης και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού».

Λέσβος: Το ηφαίστειο του Λεπετύμνου μεταξύ των γεωτόπων που θα αναδειχθούν στα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Ανάδειξη του Ηφαιστείου του Λεπετύμνου

Ειδικότερα για το Γεωπάρκο Λέσβου, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση, που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ανάδειξης και ερμηνείας των γεώτοπων και του ευρύτερου γεωλογικού και φυσικού περιβάλλοντος του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα του ορεινού όγκου- ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου.

Τα έργα αφορούν στην ανάδειξη και ερμηνεία εμβληματικών γεώτοπων του ορεινού όγκου (ηφαιστειακού κέντρου) του Λεπετύμνου, καθώς και στη δημιουργία έκθεσης η οποία θα αναδεικνύει την γεωποικιλότητα και την βιοποικιλότητα της περιοχής. Θα περιλαμβάνει επίσης σειρά παράλληλων εκδηλώσεων για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος