Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.) διοργανώνει, στις 15-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Καλαμάτα, το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο: «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων».
Τα συνέδρια του Λυκείου των Ελληνίδων πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, καλύπτουν μία ευρεία θεματική, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνδεδεμένη με το λαϊκό μας πολιτισμό, και συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων από όλα τα παραρτήματα και τα γραφεία του Λυκείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το συνέδριο θα εξετάσει τη διαδικασία διαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας ανάμεσα σε δύο πολιτισμικές παραδόσεις: από τη μία πλευρά εκείνης που συνδέεται με τον διαφωτισμό, τη νεοτερικότητα και τη Δύση και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στην «ελληνικότητα» και από την άλλη πλευρά εκείνης που συνδέεται με τις λαϊκές παραδόσεις από την περίοδο του Βυζαντίου και της οθωμανικής κυριαρχίας και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στη «ρωμιοσύνη».
Ανάμεσα σε πολλούς και εκλεκτούς ομιλητές, το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ως εισηγητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ομότ. Καθ. Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Το συντονισμό του όλου Συνεδρίου και της συζήτησης θα έχει η δημοσιογράφος και φιλόλογος, κα Βίκυ Φλέσσα.
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15/9 στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσική εκδήλωση με το σύνολο παλαιάς μουσικής EXSILENTIO και τίτλο «Στις Αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής».
Οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 16/9, το πρωί και το απόγευμα, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και θα είναι χωρισμένες σε τρεις συνεδρίες και τρεις θεματικές ενότητες αντίστοιχα ως εξής:
Α’ Συνεδρία: Πολιτισμικές και ιδεολογικές συνιστώσες της ελληνικής συλλογικής ταυτότητας: Από το Βυζάντιο έως την Επανάσταση.
1.«Εξελληνισμός του χριστιανισμού και εκχριστιανισμός του ελληνισμού» – Χρυσόστομος Σαββάτος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Καθ.Θεολογικής Σχολής τουΕ.Κ.Π.Α.
2.«Έλλην – Γραικός- Ρωμιός: Από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση»-Μαρία Μαντουβάλου, Αναπλ. Καθ. Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
3.«Η επίδραση του κινήματος του φιλελληνισμού στη διαμόρφωση της νεοελληνικής αυτοσυνείδησης» – Κωνσταντίνος Βελέντζας, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού
4.«Ελληνικός διαφωτισμός: Εθνικισμός και οικουμενισμός στο έργο των Αδαμάντιου Κοραή και Ρήγα Φεραίου» – Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας – Πολιτικός αναλυτής
Β’ Συνεδρία: Το νέο ελληνικό κράτος και το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας του έθνους
1.«Το ζήτημα της γλώσσας κατά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους» – Γεώργιος Μπαμπινιώτης, τ. Πρύτανης και Ομότ. Καθ. Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
2. «Η συμβολή των Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και Κωνσταντίνου Σάθαστη διαμόρφωση της ιστορικής αυτοσυνειδησίας των νεοελλήνων»- Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής
3. «Λαογραφία και ιδεολογία: Η συμβολή του Νικολάου Πολίτη στη θεμελίωση της ιστορικής
Συνέχειας του έθνους» – Αριστείδης Δουλαβέρας, τ. Αναπλ. Καθ. της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου
4. «Συλλογική ταυτότητα και λαϊκός πολιτισμός: Μερικοί πρισματικοί αναστοχασμοί» – Βάλτερ Πούχνερ, Ομοτ. Καθ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
5. «Η ελληνική ταυτότητα στην κοσμοσυστημική διαχρονία: Η σημειολογία των επωνυμίων του ελληνισμού στην ιστορία»- Γιώργος Κοντογιώργης, τ. Πρύτανης και Ομότ. Καθ. της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου
Γ’ Συνεδρία – Ζητήματα νεοελληνικής ταυτότητας στον 20ο αι.
1. «Ελληνικό έθνος και ελληνική γλώσσα» – Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτ. Καθ. της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
2.«Η λογοτεχνία καταγραφέας τάσεων του νεοελληνικού γίγνεσθαι: Το αρχαιοελληνικό πρότυπο για τον Φρ. Νίτσε» – Ήρκος Ρ. Αποστολίδης, Συγγραφέας – Ιστορικός
3. «Ελληνικός καινούργιος κόσμος μέγας: Ελληνική και χριστιανική ταυτότητα στο έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη» – Στάντης Ρ. Αποστολίδης, Ιστορικός – Φιλόλογος
4.«Ελληνικότητα και λαϊκό στοιχείο στους εικαστικούς των αρχών του 20ού αι.» – Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνογράφος – Ζωγράφος – Ενδυματολόγος
5.«Η σύζευξη Νεοκλασσικισμού και λαϊκής αρχιτεκτονικής παράδοσης» – Αικατερίνη Δημητσάντου- Κρεμέζη, Ομοτ. Καθ. Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
6.«Αυτός ο Παρθενώνας μας στέρεψε όλες τις βρύσες της ζωής: Από τον Αρχαιολόγο του Καρκαβίτσα στις αρχαιολογίες του Σεφέρη» – Δημήτρης Πλάντζος, Καθ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
7.«Εξαντλώντας τη θάλασσα: Σκέψεις για την Ελλάδα» – Θεοφάνης Τάσης, Καθ. Φιλοσοφίας στο Alpen AdriaUniversität της Αυστρίας
8.«Η νεοελληνική αυτοσυνείδηση και το Λύκειον των Ελληνίδων. Πόσο ισχυρό παραμένει το όραμα της Καλλιρρόης Παρρέν;» – Κατερίνα Δασκαλάκη, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Ειδ. Γραμματέας του Λυκείου των Ελληνίδων
Το Σάββατο 17/9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Ειδική Συνεδρία των Προέδρων όλων των Λυκείων, προεδρεύουσας της κας Ελένης Τσαλδάρη, Προέδρου του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και παράλληλες δράσεις του Συνεδρίου, όπως παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Μετζικώφ «Μνήμες του ελληνισμού: Ενδύματα και Διηγήματα» από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στην αίθουσα BLACKBOX (STUDIO) του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και εργαστήρι σχεδιασμού λαογραφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αίθουσα τέχνης Α49, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.
Το Σάββατο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Συνεδρίου, κατά την οποία θα βραβευθεί ο δάσκαλος χορού του Λ.Ε.Κ., κ. Τάσος Μίχος. Το Συνέδριο θα κλείσει πανηγυρικά με την επετειακή παράσταση «Εξ Ανατολών το Φως», αφιερωμένη στην καταστροφή της Σμύρνης, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ. καθώς και πλήθος εκλεκτών συντελεστών. Παίζει η ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη. Τραγουδούν η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Βαγγέλης Δημούδης. Τιμητική συμμετοχή: Haig Yazdjian. Κείμενα- αφήγηση: Φεβρωνία Ρεβίνθη, Θοδωρής Κοντάρας.
Την Κυριακή 18/9 οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδρομές και να ξεναγηθούν στην Καρδαμύλη ή στην Πύλο, τη Γιάλοβα και τη Μεθώνη. Εναλλακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την αρχαία Μεσσήνη και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο από τον Δ/ντή του Προγράμματος ανασκαφής και αναστήλωσης, Καθ. κ. Πέτρο Θέμελη.
Προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση «Εξ Ανατολών το Φως» θα γίνει την Παρασκευή 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. το πρωί και 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. το απόγευμα στη Γραμματεία του Συνεδρίου (Φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας – Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ – Πολύ περιορισμένες θέσεις).
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος