Οδηγίες για τη συλλογή καυσόξυλων αποκλειστικά για ατομική χρήση και όχι για εμπορία έδωσε η Διεύθυνση Δασών Λέσβου και τους δημότες του ενημερώνει ο δήμος Δυτικής Λέσβου και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τη διευθυνση δασών επιτρέπεται:
α) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων και υπολειμμάτων υλοτομιών από νόμιμες υλοτομίες και μόνο μετά την σύνταξη του Πρωτοκόλλου Τελικής Επιθεώρησης. Στην περίπτωση μη δημοσίων δασών (ιδιωτικά, δημοτικά, μοναστηριακά κλπ) απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
β) H συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων, από τις κοίτες ρεμάτων, πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου.
γ) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων και ιστάμενων καμένων δένδρων από καμένες εκτάσεις, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η φυσική αναγέννηση ή η τεχνητή αναδάσωση και πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου.
Η υλοτομία και η συλλογή καυσοξύλων, των ανωτέρω α,β και γ περιπτώσεων, θα γίνεται ατελώς και χωρίς άδεια της Δασικής Αρχής, κατόπιν έγγραφης αίτησης/ενημέρωσης στο αρμόδιο Δασονομείο (το οποίο θα παρέχει ενυπόγραφη του Δασονόμου έγκριση επί του εντύπου αίτησης), απ’ όπου θα δίδονται και οι σχετικές οδηγίες για την περιοχή υλοτομίας – συλλογής. Ο χρόνος συλλογής ορίζεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου εκάστης χειμερινής περιόδου, καθημερινά, εκτός αργιών και Κυριακών από 07:00΄έως 15:00΄, η δε επιτρεπόμενη ποσότητα δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ (8) χ.κ.μ κατά οικογένεια. Τα καυσόξυλα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, απαγορευμένης της εμπορίας αυτών ή της διάθεσης τους για άλλο σκοπό και την μεταφορά τους εκτός των ορίων κάθε νησιού του Ν. Λέσβου.
Για το θέμα αυτό στην ΕΡΤ Αιγαίου μίλησε ο δασάρχης Φώτης Κράλης ο οποίος κάλεσε τους δήμους να διαχειριστούν τα δάσης τους και εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των επιστημόνων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος