Η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές από το εξωτερικό

Για 10η χρονιά φοιτητές του Πανεπιστημίου Κιέλου επέλεξαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές και μεταδιδάκτορες του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου από τη Γερμανία οι οποίοι συνοδεύονταν από τον υπεύθυνο Καθηγητή Νάσο Βαφείδη και τον Καθηγητή Ingmar Unkel του ίδιου Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου, για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο καθώς και για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου και επισκέφτηκαν εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου και επισκέφτηκαν τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο ριζικά συστήματα και ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Μουσείου και τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές από το εξωτερικόΟι φοιτητές επισκέφτηκαν στη συνέχεια το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και γνώρισαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους της Λέσβου. Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων στην κατανόηση της ιστορίας της γης, τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους για τη μελέτη και την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της εκπαιδευτικής άσκησης υπαίθρου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις που απέκτησαν στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και χαρακτήρισαν την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου ως ένα μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη των φαινομένων και της γεωλογικής ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος