“Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία”

Επιδημιολογικά δεδομένα συσχετίζουν την κατάθλιψη με την ανεργία, την υποαπασχόληση και με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Το 2013  μετρήθηκε να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης το 19,8% των ανέργων, έναντι του 9,8% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στους εργαζόμενους όπου βεβαίως  υπάρχουν κατηγορίες ανάλογα με το εισόδημα. Οι άνεργοι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι δύσκολο να φτάσουν στο τελείως καλά. Το αίσθημα ότι «προσφέρω», είμαι «κοινωνικά χρήσιμος», λείπει από έναν άνεργο. Κυρίως φαίνεται στους μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έδωσε, μιλώντας στο στούντιο Τρικάλων του Δικτύου Θεσσαλίας της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Ανήσυχη Παρέα» ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής κ. Μάρκος Κλωνιζάκης, το 2008 το ποσοστό στο σύνολο του γενικού πληθυσμού που υπέστη καταθλιπτικό επεισόδιο  ήταν στο 3,3% . Το 2011 το ποσοστό ανεβαίνει στο 8,2% και το 2013 εκτοξεύεται στο 13,2%.

“Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία”Η κατάθλιψη συσχετίζεται συνεπώς με την κρίση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί την περίοδο της κρίσης και μάλιστα σημαντικά.

Την ίδια ώρα υπάρχει μία τεράστια ευκολία στην χρήση του όρου στην καθημερινότητά μας. «Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε παρακάνει – σημειώνει ο κ. Κλωνιζάκης. Είναι άλλο πράγμα η θλίψη και άλλο η κατάθλιψη.  «Η θλίψη – λέει ο ίδιος –  είναι σίγουρα ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα. Η ζωή χωρίς τη θλίψη δεν θα ήταν ωραία. Δεν θα μπορούσες να βιώσεις τη χαρά αν δεν υπήρχε η θλίψη. Πολλές φορές μπερδεύουμε τη θλίψη με την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι κάτι βαρύ, είναι κάτι που σε καθιστά δυσλειτουργικό. Διότι αυτό είναι το βασικό στην ψυχική υγεία. Το κατά πόσο ο άνθρωπος αισθάνεται και είναι λειτουργικός».

Η κατάθλιψη κατά βάση είναι διαταραχή του συναισθήματος που χαρακτηρίζεται από το ότι η διάθεση είναι πολύ καταθλιπτική. Ο άνθρωπος που το βιώνει είναι στενοχωρημένος, δυστυχής, απελπισμένος, απαισιόδοξος, ανασφαλής, αβοήθητος, ανίκανος για πράγματα που στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει. Υπάρχει επίσης άγχος και ανησυχία για πράγματα και καταστάσεις, που δεν τα βίωνε πιο πριν. Αισθάνεται βουνό διάφορες διαδικασίες, δουλειές στην καθημερινότητα τις οποίες διεκπεραίωνε καλά πριν.

Η κατάθλιψη θεραπεύεται, σημείωσε ο κ. Κλωνιζάκης, για να σχολιάσει και τα όσα, όχι μόνο από μέσα ενημέρωσης αλλά και από πολιτικούς, λέγονται μετά μεγίστης ευκολίας (και ίσως όχι πάντα αθώα) περί «εθνικής κατάθλιψης». Είναι κοινωνικοπολιτικός όρος, δηλώνει ο κ. Κλωνιζάκης. Η απαισιοδοξία είναι ορατή σε κοινωνικό επίπεδο. Φαίνεται ότι οι κρατούντες θέλουν να αποδεχθούμε την μιζέρια που βιώνουμε και ίσως να περάσουμε σε μία μαζική δυσθυμία. Να μην γκρινιάζουμε πολύ ότι δεν είμαστε καλά, αλλά απλώς να σερνόμαστε.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη.
https://soundcloud.com/user-325008693/jhmmvhdeyuka

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος