Απολύσεις, περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, παρέμβαση στο νόμο 1264/1982 για δυσμενείς αλλαγές, άρθρο για τη νομιμοποίηση του λοκ άουτ, της εργοδοτικής ανταπεργίας δηλαδή είναι ορισμένα μόνο από όσα σημειώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τα εργασιακά, που αναπτύχθηκε στο 5ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Τρικάλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ανεργία ανέρχεται στο 29,7%, ενώ η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα πανευρωπαϊκά στο εργασιακό μπούλινγκ.
Ομιλητές στην χθεσινή συζήτηση με θέμα «Σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας στην εποχή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών και η απάντηση του κόσμου της εργασίας και της επισφάλειας», ήταν ο Αποστόλης Καψάλης, από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του σωματείου μισθωτών τεχνικών και ο Ζήσης Μαρούδας από τη ΛΑΝΤΖΑ της Λάρισας.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν καταδεικνύουν την κατωφερική πορεία των εργασιακών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ανεργία, τονίστηκε ότι αποκλιμακώνεται περιοδικά και δεν μειώνεται. Η μετανάστευση των Ελλήνων εργαζομένων, οι μακροχρόνια άνεργοι, που έχουν απογοητευτεί και σταματούν να αναζητούν εργασία ανεβάζει τα ποσοστά στο 29,7%. Η κοινωφελή εργασία, δηλαδή οι ελαστικές μορφές εργασίας και στο δημόσιο έχουν φτάσει σε ποσοστό 30%. Η Ελλάδα είναι η Τρίτη χώρα πανευρωπαϊκά στο εργασιακό μπούλινγκ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που αναφέρθηκε στην χθεσινή συζήτηση σύμφωνα με την οποία γνωστή και μεγάλη κατασκευαστική εταιρία κάλεσε εργαζόμενη να υπογράψει σύμβαση με όρο ότι σε περίπτωση ασθένειας θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη, σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθεί. Η ίδια εταιρία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να λύσουν τις διαφορές τους στα Αγγλικά και Ουαλικά δικαστήρια.
Επίσης και οι τρεις ομιλητές κατέδειξαν τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, για την απλήρωτη εργασία, την πενταετία για τις φορολογικές παραβάσεις και την αποδοχή του δεύτερου μνημονίου ως αντίθετες στις λαϊκές ανάγκες και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Προέβλεψαν την άμεση υλοποίηση του λοκ άουτ, αν και όπως είπε ο κ. Καψάλης από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ έχει ήδη εφαρμοστεί στον ΟΣΕ.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το ποσοστό του πληθυσμού που έρχεται αντιμέτωπο με την ακραία φτώχεια το 2017 να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 15%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό του 2010 ήταν στο 2,2%.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόσμου της εργασίας οι ομιλητές υποστήριξαν ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Με την ανεργία στο 30%, με τον κόσμο που είδε να διαλύεται η ζωή του, είναι δύσκολο να υπάρξει εργατικό κίνημα οργανωμένο, που θα συγκρουστεί με τις πολιτικές που γεννούν τον εργασιακό μεσαίωνα. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν ότι οι εργαζόμενοι είναι «καταδικασμένοι» να δοκιμάσουν.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το θεματικό εργαστήριο που προηγήθηκε της κεντρικής συζήτησης, με θέμα «This is war», στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκε με μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης το αντιπολεμικό κίνημα και η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αντιπολεμικού συντονισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά.
Στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ παραβρέθηκαν πολλοί πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας των Τρικάλων.
Χιλιάδες ήταν οι Τρικαλινοί, που συμμετείχαν στις συζητήσεις και παρακολούθησαν τις συναυλίες του Φεστιβάλ, καταχειροκροτώντας τους Blue Moon και τη Ματούλα Ζαμάνη, που με τους πιστούς σωματοφύλακές της χάρισαν μουσική απόλαυση και διασκέδαση.
Τα μέλη της ανοιχτής συνέλευσης του αντιρατσιστικού φεστιβάλ σημειώνουν ότι ο κόσμος που συμμετείχε την Παρασκευή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Για σήμερα, Σάββατο, θα αναπτυχθούν δύο θεματικά εργαστήρια, για το Προεδρικό Διάταγμα για τα Μετέωρα και για τους πρόσφυγες στα Τρίκαλα. Η κεντρική συζήτηση στη νέα ακροδεξιά στην Ευρώπη και τον κόσμο, με ομιλητές, τον Γιώργο Παυλόπουλο, δημοσιογράφο και τον Δημοσθένη Παπαδάτο, υπεύθυνο σύνταξης στο Red Notebook.
Στο καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ, θα εμφανιστούν ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Κ. Μπαρμπαρούση και ο Β. Σαμαράς καθώς και οι Drive in Lovers.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος