Ευρεία σύσκεψη με Παύλο Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων

Με επίσκεψη στο νοσοκομείο Τρικάλων, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με γιατρούς και εκπροσώπους φορέων ολοκλήρωσε σήμερα την διήμερη περιοδεία του στα Τρίκαλα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Άκουσε με προσοχή γιατρούς, διοικητές νοσοκομείων και άλλους φορείς, που έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και απάντησε σε όλα, συμπυκνώνοντας την απάντησή του στο ότι το εθνικό σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί και αυτό φαίνεται από τα ζητήματα που τέθηκαν, μένουν ωστόσο αρκετά ακόμη να γίνουν, ώστε να φτάσουμε στο μοντέλο που περιέγραψε δηλαδή το ΕΣΥ να είναι ο βασικός πυλώνας της υγείας και ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί επικουρικά. Πάντως, εξειδικεύοντας στο νοσοκομείο Τρικάλων είπε ότι λειτουργεί πολύ καλά, ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός προς το νοσοκομείο, ότι διαθέτει μία πολύ καλή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ότι έχει αυξηθεί και το προσωπικό κατά πενήντα τουλάχιστον άτομα.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων κ. Βάιος Τάσιος είχε θέσει, μεταξύ άλλων, το θέμα της υπερεφημέρευσης, το θέμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου (υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν μόλις με δύο και τρεις γιατρούς), για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας που ανθεί και στη Θεσσαλία και για τις ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους.

Διαμαρτυρία

Ευρεία σύσκεψη με Παύλο Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί συνταξιουχικά σωματεία του ΠΑΜΕ, ο σύλλογος γυναικών – μέλος ΟΓΕ, τα μέλη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νομού Τρικάλων, συλλογικότητες και μέλη της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλειο, στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, από όπου επρόκειτο να περάσει ο υπουργός, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν με πανό και συνθήματα για την κατάσταση στον τομέα της υγείας.

Ευρεία σύσκεψη με Παύλο Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων

Η παρουσία της αστυνομικής δύναμης υπήρξε ισχυρή, ενώ ο υπουργός τελικά μπήκε στο νοσοκομείο από άλλη είσοδο, με τους διαδηλωτές, ωστόσο να μην αποχωρούν. Απόπειρα του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Σιμορέλη να απαντήσει σε σύνθημα ότι οι εργολάβοι έφυγαν από τα νοσοκομεία, είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί τις διαμαρτυρίες και τα γιουχαΐσματα των συγκεντρωμένων.

Σύσκεψη

Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου καθώς και τμήματα και κλινικές.

Ευρεία σύσκεψη με Παύλο Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που ακολούθησε παρόντες ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας, και φυσικά εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων, νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων.

Όλοι όσοι συμμετείχαν έθεσαν ζητήματα στον υπουργό γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, εκφράζοντας καίρια αιτήματα και θέτοντας σημαντικά λειτουργικά και νομοθετικά ζητήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων, κ. Βάιου Τάσιου ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό, μίλησε για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο, κάτι που μοιραία οδηγεί σε διαδικασία υπερεφημέρευσης και εξαντλητικής εργασίας των γιατρών, που σε πολλές περιπτώσεις κλινικών αριθμούν μόλις δύο, τονίζοντας παράλληλα ότι στην υπερεργασία των επιστημόνων οφείλεται και η θετική δυναμική του νοσοκομείου Τρικάλων. Όλα αυτά υπό το βάρος ενός νέου μνημονίου.

Άλλες 11000 προσλήψεις

Ο κ. Πολάκης απάντησε σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, περιγράφοντας αναλυτικά και τα σχέδια του υπουργείου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ευρεία σύσκεψη με Παύλο Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Μετά από ενάμιση χρόνο – τόνισε – βρισκόμαστε σε μία φάση εξισορρόπησης του συστήματος, μετά την διάλυση που είχαν επιτελέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όταν αναλάβαμε για υπερωρίες και εφημερίες δίνονταν το ποσό των 297 εκατ. ευρώ, το οποίο αυξήσαμε στα 537 εκατ. ευρώ προσθέτοντας σε αυτό και τη νομοθετική ρύθμιση να χρησιμοποιούνται κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για εφημερίες και υπερωρίες».

Παραλλήλως μίλησε για αύξηση του προσωπικού, σημειώνοντας ότι έγιναν 7500 προσλήψεις και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν άλλοι 11000 άνθρωποι. Ειδικά για το νοσοκομείο Τρικάλων είπε ότι προσλήφθηκαν περίπου 50 άνθρωποι τα τελευταία 2 χρόνια και τόνισε ότι η δομή των Τρικάλων ενισχύθηκε και οικονομικά, ενώ εξέφρασε θετικές εκτιμήσεις μετά την ξενάγησή του τόσο στο αιμοδυναμικό εργαστήριο όσο και στη ΜΕΘ.

«Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς πλέον την έναρξη λειτουργίας των τοπικών μονάδων υγείας που θα είναι 260 δομές σε 65 πόλεις της χώρας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Δημόσια Υγεία: ο πυλώνας

Περιγράφοντας τη σχέση δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιωτικών μονάδων ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, με τρόπο που να αποτελεί τον πυλώνα και οι ιδιωτικές δομές να έχουν επικουρικό χαρακτήρα. Παράλληλα αναφέρθηκε εκ νέου στο μαύρο χρήμα στην υγεία, που συντηρούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε στον τομέα του φαρμάκου, είτε στον τομέα των προμηθειών, είτε ακόμη και στον τομέα της ονοματοδοσίας υλικών, με αποτέλεσμα την διαφορετική τιμολόγησή τους, λόγω διαφορετικής ονομασίας (!)

Ευρεία σύσκεψη με Παύλο Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τέλος, σε δηλώσεις του πριν τη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι αυτού του τύπου ο συνδικαλισμός «κρατούσε το φανάρι στον Άδωνι και τον Βορίδη», είναι ένας συνδικαλισμός που δεν έχει μαζί τους εργαζόμενους. «Τώρα κάνουν ένα καρναβάλι και όχι καραβάνι της υγείας. Δεκαπέντε με είκοσι συνδικαλιστές και καμία 20αρια μουλάρια και γυρνούν όλη την  Ελλάδα, χωρίς τους εργαζόμενους», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος