Την έρευνα για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη νοτιοδυτική Θεσσαλία παρέδωσε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας

Παραδόθηκε από τον καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, η έρευνα με τίτλο: «Εκτίμηση – Ανάλυση Κινδύνου Κατολισθητικών Φαινομένων και Προτάσεις Αντιμετώπισης – Διαχείρισης στη νοτιοδυτική Θεσσαλία».

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποτελούν τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στη Θεσσαλία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία της Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε: «Σκοπός του Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Έργου είναι η εκτίμηση και ανάλυση του Κινδύνου από Κατολισθητικά Φαινόμενα στη Νοτιοδυτική Θεσσαλία, με σκοπό τη διατύπωση προτάσεων διαχείρισης σε μικρο- και μακρο- κλίμακα και τη μείωση των επιπτώσεων από αυτόν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με βάση το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα και τα παραδοτέα που προέκυψαν από την εκτέλεση αυτού, θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο εργαλείο που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστήμη και τεχνική για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων και η μείωση των επιπτώσεων και της Διακινδύνευσης απ’ αυτά. Μέσα από αυτή τη μελέτη αναδεικνύεται το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία και μάλιστα της μεταφοράς νερού  από τον Αχελώο. Η ξήρανση των εδαφών δημιουργεί και κατολισθητικά φαινόμενα. Η έρευνα  αυτή πρόκειται να αξιοποιηθεί από τις τεχνικές μας υπηρεσίες προκειμένου στα μελλοντικά έργα που σχεδιάζουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ευαίσθητα σημεία. Και θα σταλεί στο Υπουργείο προκειμένου οι μελετητές να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα ευαίσθητα σημεία που έχουμε εντοπίσει. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ασφάλεια των υποδομών και των ανθρώπων”.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας δήλωσε: “Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και πρέπει να σχεδιάσουμε με νέα δεδομένα. Ένα από τα νέα δεδομένα είναι τα κατολισθητικά φαινόμενα. Μόνο από τον Ιανό καταγράψαμε 600 φαινόμενα. Διπλάσιος αριθμός από τις καταγραφές που είχαν γίνει στο θεσσαλικό χώρο από το 1950 έως το 2020. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στο σχεδιασμό μας. Η Θεσσαλία είναι ίσως η πιο ευαίσθητη περιοχή στον ελλαδικό χώρο στην κλιματική κρίση. Όλα αυτά τα φαινόμενα ουσιαστικά καταλήγουν στη διαχείριση και την επάρκεια των υδάτινων πόρων. Η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε μια προϊούσα ερημοποίηση, ερημοποίηση που σημαίνει και το τέλος της Θεσσαλίας. Καθώς περιοχές που υφίστανται ερημοποίηση δεν μπορούν να έχουν καμία κοινωνική, οικονομική ή άλλη δραστηριότητα. Χρειάζεται να δούμε  και το θέμα της μεταφοράς του νερού του Αχελώου κάτω από νέες βάσεις, καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά στο Αγρίνιο να έχουμε πλημμύρες και καταστροφές από τον Αχελώο και εδώ να έχουμε έλλειψη νερού. Πρέπει να γίνει μια διαβάθμιση των προτεραιοτήτων και μια ουσιαστικά πρόταση για τα νερά που δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα με τεράστιες επιπτώσεις. Αυτή  είναι η μεγάλη πρόκληση. Μαζί με τις κατολισθήσεις που είναι ένα κυρίαρχο θέμα και όλα τα άλλα τα φαινόμενα τα συζητάμε  και τις προοπτικές που διαγράφονται μέσα από την κλιματική κρίση έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αειφόρο ανάπτυξη στο θεσσαλικό χώρο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος