Αλλαγή του τρόπου δακοκτονίας ζητούν οι φορείς της Λέσβου – Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ενημέρωση για την κατάσταση στον λεσβιακό ελαιώνα μετά το πέρας του προγράμματος της δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου μετά από αίτημα του συμβούλου της ΛΑΣ Γιώργου Αμπαζή.

Η ανομβρία, πολλές ασθένειες του ελαιώνα σε συνδυασμό με τον δάκο που δεν καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά,  έχουν ως αποτέλεσμα οι αρχικές εκτιμήσεις για μια καλή λαδοχρονιά να αναθεωρούνται.

Η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο πολλών εκπροσώπων του κλάδου της ελαιοπαραγωγής, παραγωγούς, ελαιοτριβείς, γεωπόνους, το δίκτυο κοινοτήτων, την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή τακτικής όχι μόνο για τη δακοκτονία αλλά γενικότερα την διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του λεσβιακού ελαιώνα.

Αλλαγή του τρόπου δακοκτονίας ζητούν οι φορείς της Λέσβου – Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ωστόσο η συζήτηση περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων ενώ ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Πανάγος Κουφέλος ενημέρωσε το σώμα ότι θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο ελιάς και υποτροπικών φυτών για την εκπόνηση μιας μελέτης για τον λεσβιακό ελαιώνα σχετικά με τα νέα δεδομένα και την κλιματική αλλαγή.

Ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργος Λαγουτάρης περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους η δακοκτονία δεν ήταν αποτελεσματική και συγκεκριμένα, μικρός προϋπολογισμός, λιγότερες μέρες ψεκασμών, 26 για όλο το πρόγραμμα φέτος, κακή συνεργασία με τους δήμους, δύσκολη εύρεση ψεκαστών, μεγάλη κάλυψη βιολογικών 25-30% του ελαιώνα στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν ενώ του χρόνου το ποσοστό θα φτάσει στο 40% μετά τις φετινές αιτήσεις. Ο Κ. Λαγουτάρης επανέλαβε το αίτημα που έχει διατυπώσει τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Υπουργείο εδώ και χρόνια  για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών , προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες  χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί.

Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος σημείωσε ότι χρειάζεται τελείως διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα καταπολέμησης του δάκου, ενώ το θέμα δεν είναι μόνο ο δάκος. Πρέπει να μπουν νέα συστήματα και όπλα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λεσβιακού ελαιώνα ενώ τόνισε ότι τουλάχιστον 10 γεωπόνοι ερευνητές πρέπει να προσληφθούν στην περιφέρεια να λειτουργήσουν ένα ινστιτούτο και να συνεργαστούν με τους καλλιεργητές.  Επίσης πρέπει να γίνονται συστηματικές μελέτες και η περιφέρεια να δώσει βήμα σε αυτή την ερευνητική ο αμάδα. Κίνητρα σε παραγωγούς, ταμιευτήρες για να ποτίζονται τα χωράφια και ένας συντονισμός όλων.

Ο Βσίλης Μαμώλης από το δίκτυο κοινοτήτων σημείωσε ότι  το πρόβλημα καρποτωσης στα χωριά, είναι πολύ μεγάλο, διαψεύδοντας τα στοιχεία που κατατέθηκαν.  «Καλές οι συσκέψεις αλλά να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Που είναι οι αποζημιώσεις από την ακαρπία που δεσμεύτηκαν τόσες φορές;»

Από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ο Στρατής Κόμβος σημείωσε ότι η περιφερειακή αρχή περιορίζεται να διαχειρίζεται σε αυτά που δίνει το κράτος, δεν διεκδικεί αυτά που χρειαζόμαστε δηλαδή παραπάνω χρήματα,  γεωπόνους και νέες τεχνολογίες.

Ο Χρήστος  Κουτλης από τον Συνεταιρισμό Ακρασίου είπε ότι το πρόβλημα ξεκινά από την κεντρική διοίκηση που θα πρέπει να επιτρέψει να αλλάξει ο τρόπος δακοκτονιας

Ο πρόεδρος των ελαιοτριβαίων Λέσβου Γιώργος Κατζανός επεσήμανε ότι «δακοκτονία δε γίνεται», αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά της,  γιατί δεν υπάρχει εποπτεία όπως είπε

Ο εκπρόσωπος αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Στρατής Νικολάου συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν μελέτες για τον λεσβιακο ελαιώνα, να γίνεται καλή παρακολούθηση των παγίδων και το επιστημονικό προσωπικό της περιφέρειας να παρακολουθεί τον λεσβιακό ελαιωνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Πανάγος Κουφέλος  υπεραμύνθηκε των χειρισμών της περιφέρειας , είπε ότι το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κανονικά, τα φάρμακα παραγγέλθηκαν σωστά και εγκαίρως, αλλά το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως και τα προμηθευτήκαν από την Κρήτη. Για την καρπόπτωση ευθύνεται η ανομβρία σύμφωνα με τον κ. Κουφέλο ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει απώλειες για αυτές τις αιτίες.

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης είπε ότι μετά την παραίτηση Χριστόφα ο περιφερειάρχης του πρότεινε να αναλάβει την αντιπεριφέρεια σχεδιασμού αλλά αρνήθηκε αφού αυτά που ακούστηκαν στην συνεδρίαση όπως για την αναγκη εκπόνησης μελετών η Συμπαράταξη τα λέει εδώ και τρία χρόνια αλλά η Περιφερειακή Αρχή ούτε σχεδιασμό ούτε υλοποίηση κάνει.  Ο κ. Σπιλάνης αναφέρθηκε και στα 900 χιλιάρικα που έταξε για τον ψεκασμό των βιολογικών ο Περιφερειάρχης αλλά ούτε τα έδωσε ούτε τα διεκδίκησε.

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αναστασία Αντωνέλλη  ανέφερε ότι συνδράμει και η περιφέρεια από τον προϋπολογισμό της για να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί και ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο χωρίς αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής της ΛΑΣ Αγλαΐα Κυρίτση σημείωσε ότι οι διεκδικήσεις της περιφέρεις περιορίστηκαν σε επιστολές ενώ έπρεπε να είναι πιο δραστική η διεκδίκησή μας.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Καρασάβας σημείωσε ότι ακολουθούμε το ίδιο πρόγραμμα δακοκτονίας τα τελευταία 50 χρόνια με τα ίδια προβλήματα ενώ θα πρέπει να μελετήσουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο και αυτά τα λίγα χρήματα που διατύθενται να πιάνουν τόπο.

Ο επικεφαλής της Ανταρσια στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης σημείωσε ότι «οι λιγοστοί πόροι είναι το βασικό πρόβλημα στη δακοκτονια …  ενώ στην προσπάθεια της η περιφερειακή αρχή  να υπερασπιστεί το έργο της,  βάζει απέναντί της παραγωγούς, ελαιοτριβεία και χωριά. Το πλαίσιο που πρέπει να γίνει η δακοκτονια είναι πολύ στενό γιατί το κράτος θέλει να δώσει στους ιδιώτες τη δακοκτονια. Η διεκδίκηση θα πρέπει να είναι στο δρόμο που όταν βγαίνουν οι αγρότες πρέπει να είμαστε δίπλα τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος