Η Χιώτισσα αστροφυσικός Στέλλα Μπουλά στις ομάδες αλληλεγγύης της Κρακοβίας (βίντεο)

Από την πρώτη Παρασκευή του πολέμου οι κάτοικοι της Κρακοβίας άρχισαν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, ακόμα και για αποστολή στη γείτονα χώρα που δοκιμάζεται από την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων.«Στο κεντρικό Στάδιο της πόλης και όχι μόνο, ξεκίνησε συλλογή αγαθών προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία», μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί από τα πρώτα 24ώρα του πολέμου η Χιώτισσα επιστήμονας, Στέλλα Μπουλά, που εργάζεται από το περασμένοι καλοκαίρι στην Πολωνία.

«Οφείλω να πω ότι η οργανωτικότητα των Πολωνών, στο πως ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και να συμπεριφερθούν, μ’ έχει αφήσει έκπληκτη», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου η Στέλλα Μπουλά, Αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών της Πολωνίας.

Η Χιώτισσα αστροφυσικός Στέλλα Μπουλά στις ομάδες αλληλεγγύης της Κρακοβίας (βίντεο)«Είναι λες και γνώριζαν από πάντα πως πρέπει να γίνει. Όχι μόνο η τοπική διοίκηση αλλά και οι πολίτες οι ίδιοι», μας είπε.
Ο κόσμος αγοράζει πολύ μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης για να τα παραδώσει στα σημεία συγκέντρωσης. Άμεσα αυτά χωρίζονται ανά είδος, μπαίνουν σε σακούλες, παλέτες και φορτώνονται στα φορτηγά για αποστολή στην Ουκρανία.
Μάλιστα είχαν φροντίσει να φέρνουν και παιχνίδια ώστε να αποσταλούν στα παιδιά, τα μεγάλα θύματα κάθε πολέμου.

Πολύ καλή οργάνωση υπάρχει και για την υποδοχή των προσφύγων.
Άμεσα ξεκίνησε η καταγραφή των διαθέσιμων διαμερισμάτων και δωματίων, ενώ ετοιμάστηκαν και τα κενά δωμάτια στις φοιτητικές εστίες ώστε να υποδεχθούν τους πρώτους ουκρανούς πρόσφυγες.

«Γενικότερα είναι σαν να έχει συμβεί κάτι στους ίδιους. Θεωρώ ότι η κινητοποίησή τους», σημείωσε η Στέλλα Μπουλά, που ως πρόσκοπος είχε ζήσει ανάλογες καταστάσεις την περίοδο του έντονου προσφυγικού ρεύματος στη χώρα μας το 2015-2016.
«Θυμάμαι στο Γαλάτσι που ήταν ένα παιδί 7-8 χρονών και κρατούσε το αδερφάκι του, που ήταν μωρό και μάλλον δεν υπήρχε κανένα άλλο μέλος από την οικογένειά τους», σημειώνει, ευχόμενη να μη ζήσουμε παρόμοιες αγριότητες.

Κάτι που επίσης της έκανε εντύπωση είναι ότι τα Πανεπιστήμια, φροντίζουν να διαθέτουν μαθήματα πολωνικών σε ουκρανούς πρόσφυγες, ώστε να γίνει πιο άνετη η μετάβασή τους στη χώρα που φιλοξενούσε πριν από τον πόλεμο πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς.

Έχοντας ολοκληρώσει το διδακτορικό της με αντικείμενο στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε πριν από έναν χρόνο προσφορά εργασίας στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στην Ακαδημία Επιστημών της Πολωνίας, οπότε βρέθηκε στην Κρακοβία. Στενοχωριέται που δεν ξέρει καλά πολωνικά ώστε να βοηθήσει και στην υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων. Όμως έτρεξε αμέσως να βοηθήσει στα συνεργεία αλληλεγγύης, μαθαίνοντας για αυτή τη δράση μέσα από ανακοινώσεις των εκεί προσκόπων.
Όπως έγραψε άλλωστε στη σχετική ανάρτησή της, στην προσωπική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «η δύναμη του μαντηλιού είναι ανεξαρτήτως συνόρων».

Σ.σ.: Οι φωτογραφίες είναι από τις δράσεις των ομάδων αλληλεγγύης της Κρακοβίας στον Ουκρανικό λαό που μας κοινοποίησε η Στέλλα Μπουλά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος