Ο υγρότοπος της Αγίας Βερονίκης, βρίσκεται 300 μέτρα από την αρχή του παραλιακού χωματόδρομου που οδηγεί από την Αχλαδερή, προς την περιοχή της Σκάλας Πολυχνίτου. Είναι ένα παράκτιο έλος γλυκού νερού που σχηματίζεται από το νερό της βροχής του χειμώνα και από τις απορροές από παρακείμενες καλλιέργειες και ελαιώνες για να στεγνώσει εντελώς προς το τέλος κάθε άνοιξης. Έχει έκταση 14 στρέμματα και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους Μικρούς Νησιωτικούς Υγρότοπους της Ελλάδας και προστατεύεται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης αποτελεί τμήμα των δύο περιοχών του ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 που εντοπίζονται στον Κόλπο Καλλονής .
Σε αυτό τον μικρ και φαινομενικά ασήμαντο υγρότοπο εμφανίστηκε η αδιαμφισβήτητα καλύτερη καταγραφή της φετινής Άνοιξης για τους παρατηρητές πουλιών. Ήταν ένα Διπλομπεκάτσινο (Gallinago media), παγκόσμια απειλούμενο είδος, που επισκέπτεται τη ΒΑ Ευρώπη και ΒΔ Ασία , από την Πολωνία και Σκανδιναβία μέχρι τη Δυτική Ρωσία, κάθε άνοιξη και ξεχειμωνιάζει στη Ν Αφρική. Μεμονωμένα Διπλομπεκάτσινα καταγράφονται κάθε λίγα χρόνια στη Λέσβο καθώς είναι ένα είδος κρυπτικό που δύσκολα γίνεται αντιληπτό κυρίως επίσης επειδή κάνει λίγες στάσεις μεταναστεύοντας αφού μπορεί να διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα (4.500-6.800) πετώντας ασταμάτητα για 48 μέχρι και 96 ώρες! Μοιάζει πολύ με το κοινό Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago) όμως έχει μικρότερο ράμφος και στίγματα που κατεβαίνουν μέχρι κάτω στην κοιλιά -και μερικές άλλες πιο δύσκολα αντιληπτές διαφορές στα χρώματα της ουράς.
Το πουλί πρωτοεντόπισε Ιταλός φωτογράφος-παρατηρητής πουλιών, ο Marco Valentini, και η μεγάλη είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία. Το αποτέλεσμα ήταν από εκείνο το μεσημέρι μέχρι τις επόμενες 6 μέρες που το έλος στέγνωσε να περάσουν για να το δουν όλοι οι παρατηρητές που βρίσκονταν στο νησί αυτό το διάστημα. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι και οι Έλληνες παρατηρητές που ταξίδεψαν ακόμα και αυθημερόν για να το βάλουν στη λίστα με τα πουλιά που έχουν δει (lifer), ειδικά σε συνδυασμό με το Φοινικοτρύγονο που από το περασμένο Φθινόπωρο εντοπίστηκε στα Λουτρά, ως το πρώτο καταγεγραμμένο φώλιασμα του Αφρικανικού- ασιατικού αυτού είδους στην Ευρώπη.
Φέτος οι παρατηρητές πουλιών και φύσης έκαναν ξανά αισθητή την παρουσία τους στη Λέσβο, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας και το νησί δίκαια τους αντάμειψε για αυτή τους την επάνοδο!
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook. Ενημερωθείτε και λάβετε μέρος και σεις σε μια από τις επόμενες εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών!
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος