Λέσβος: Ραντεβού με τα πουλιά του χειμώνα – Εξόρμηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Συνεχίζονται οι χειμωνιάτικες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους της Λέσβου, από το Μουσείο Φυσική Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης , την επόμενη Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 , η εξόρμηση θα γίνει στην Αλυκή Πολυχνίτου και το Αλυκούδι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το Μουσείο για να γιορταστεί και την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, έκανε  εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στο έλος Χαραμίδας και στους υγροτόπους της Σκάλας Καλλονής.

Το έλος Χαραμίδας , ένας άγνωστος για τον πολύ κόσμο υγρότοπος της Λέσβου, βρίσκεται πίσω από την γνωστή παραλία και το καλοκαίρι ο υγρότοπος είναι σχεδόν στεγνός και μόνο η βλάστηση μαρτυρά την ύπαρξή του. Όπως οι περισσότεροι υγρότοποι γλυκού νερού των νησιών μας αποκτά τη μεγαλύτερή του επιφάνεια το χειμώνα με τα νερά των βροχοπτώσεων που συγκεντρώνονται εκεί από τη γύρω περιοχή. Φιλοξενεί πουλιά που ξεχειμωνιάζουν και σε λίγο καιρό, με την άνοιξη να πλησιάζει, θα μετατραπεί σε ένα σημαντικό σημείο στάσης , ξεκούρασης, αναζήτησης τροφής, για πάμπολλα είδη που θα μετακινηθούν μεταξύ της Αφρικής, όπου ξεχειμωνιάζουν, και της Ευρώπης όπου θα ζευγαρώσουν και αναπαραχθούν. Παρατηρήθηκαν Φαλαρίδες (Καρακότες), Νανοβουτηχτάρι, Βραχοχελίδονα (τα χελιδόνια που μένουν όλο το χρόνο στη χώρα μας) αλλά περισσότερο ο υγρότοπος , από διάφορα σημεία στην περίμετρό του, κατανοώντας τη μοναδικότητα και τη σημασία του.

Λέσβος: Ραντεβού με τα πουλιά του χειμώνα – Εξόρμηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Στη Σκάλα Καλλονής η δράση ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής με μια μικρή παρουσίαση για τους υγροτόπους της Λέσβου και τα πουλιά που βρίσκουμε σε αυτούς αυτή την εποχή. Στη συνέχεια η εξόρμησή  ξεκίνησε από την καρδιά του χωριού. Οι ακτές όλου του βορείου τμήματος του Κόλπου Καλλονής είναι περιοχές όπου πολλά υγροτοπικά είδη (ερωδιοί, φλαμίνγκο, γλάροι, παρυδάτια) τρέφονται. Ακριβώς πάνω από τη δυτική παραλία βρίσκεται το έλος Σκάλας Καλλονής, πλημμυρισμένο κι αυτό κατά τα μέγιστα αυτή την εποχή. Ομάδες από Κιρκίρια (τα μικρά παπιά που βλέπουμε μόνο το Χειμώνα), Φαλαρίδες, ένας Αργυροτσικνιάς και ένα Νανοβουτηχτάρι μας έδωσαν πολλές ευκαιρίες να τα παρακολουθήσουμε. Λίγα μέτρα ακόμα δυτικότερα ξεκινά ο υγρότοπος Εννιά Καμάρες. Εκεί είχαμε την ευκαιρία μας με τα Φλαμίνγκο, και ακόμη είδαμε Σταχτοτσικνιά, Θαλασσοσφυριχτές και Καστανοκέφαλους Γλάρους.

Όπως σημειώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το ΚΠΕΝ “οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά! Βρισκόμαστε στη φύση, σε περιοχές με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, και μέσα από μια διασκεδαστική εκδρομή μικροί και μεγάλοι εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αγαπούν τη φύση του τόπου μας”.

Λόγω του περιορισμένου πλήθους συμμετεχόντων (12), δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο 22510-47033.

Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος